Štiri stvari, na katere moramo biti pozorni po cepljenju proti Covid-19

Kako prepoznamo krvne strdke in tako čim hitreje ukrepamo?

13.5.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: Da. M., STA

Štiri stvari, na katere moramo biti pozorni po cepljenju proti Covid-19

V Sloveniji pospešeno poteka cepljenje proti virusni bolezni Covid-19. Gre za najbolj učinkovit način preprečevanja širjenja virusa, a številni imajo pred cepljenjem zadržke. Zdravstvena stroka zagotavlja, da so cepiva varna, stranski učinki pa zelo redki. »Krvni strdki po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 so zelo redki, ob hitrem prepoznavanju pa jih je mogoče učinkovito zdraviti,« je razvidno iz navodil oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana, ki jih je objavil NIJZ.

Kot so spomnili, v zadnjih mesecih poročajo o pojavu tromboz in sočasne trombocitopenije po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covidu-19 (AstraZeneca, Johnson & Johnson). Zaplet je zelo redek, nastopi le pri eni osebi na 100.000 cepljenih (0,001 odstotka), so zapisali.

Dodali so, da ni dokazov, da bi bilo tveganje za ta zaplet povečano pri osebah, ki so že utrpele trombembolične dogodke, na primer vensko trombozo, pljučno embolijo ali možgansko kap, ali imajo izraženo aterosklerotično bolezen, zato osebna ali družinska anamneza trombemboličnih dogodkov v venskem ali arterijskem povirju ne predstavljata zadržka za cepljenje.

Na aprilskem spletnem dogodku STA Kluba, kjer so bili osrednja tema krvni strdki, pa je infektologinja doc. dr. Mateja Logar, dr. med., poudarila štiri stvari, na katere naj bomo po cepljenju pozorni:

  • izrazit glavobol, ki ne mine v 48 urah ali se izrazito stopnjuje.
  • bolečina ali oteklina predvsem v spodnjih okončinah, če se pojavijo
  • hujše bolečine v trebuhu ali
  • modrice po koži.

V vseh teh primerih je treba čim prej poiskati zdravniško pomoč.

»Po trenutno zbranih podatkih se ocenjuje, da se ta neželeni učinek pojavi približno pri štirih od milijona cepljenih. Se pravi še vedno zelo zelo redko. To je stvar, na katero moramo misliti in na katero morajo biti osebe, ki se gredo cepit, opozorjene,« pa je v zvezi s cepljenjem dejala Logarjeva.

Preberite še: Človek, ki je pregnal dilemo: cepiti ali ne cepiti se (Piše: Mateja Florjančič)

Morda vas zanima tudi: Pet mitov o gripi in novem koronavirusu, ki jim morate takoj prenehati verjeti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)