Šest znakov, da zdravo prehranjevanje prerašča v motnjo hranjenja

Če vaš prehranski rešim v vas izziva stres, takoj prenehajte z njim.

9.11.2016 ob 6:25

hrana.jpg

V zdravemu prehranjevanju ni nič slabega. A kaj, če gredo zadeve predaleč? Če so obroki le še dobesedno zeleni, prigrizki skromni in je za vas greh, kar je za druge povsem običajen obrok?

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Meja med zdravim prehranjevanjem in z njim povezano motnjo hranjenja je v resnici zelo tanka. Motnja se imenuje ortoreksija in je definirana kot pretirana obsedenost z zdravo prehrano, ki s časoma vodi v pomanjkanje telesu potrebnih hranljivih snovi. Se morda nagibate k njej? Klinični psiholog Bryony Bamford, iz lonodnskega Centra za motnje hranjenja in telesno podobo je, da bi se tega pravočasno zavedli, izpostavil šest vprašanj. Če boste nanje odgovorili pozitivno, to kaj lahko nakazuje, da so zadeve ušle z vajeti. 

Se vedno obremenjujem s hrano?

Če strogo in skrbno načrtovanje obrokov povsem zavzema vaše misli in je hrana praktično vaša edina preokupacija ter ji podrejate čisto vse, je to že lahko znamenje za preplah. Seveda je prav, da ste pozorni na to, kaj in koliko pojeste, a če se nenadoma začne vse vrteti okoli hrane, tega nikar ne ignorirajte.

Imam glede hrane stroga pravila?

Zdravi hrani  v prid je nedvomno treba upoštevati določena pravila. A če so ta prestroga in od njih niste pripravljeni odstopati za nobeno ceno, je to lahko resna težava.

Vplivajo ta pravila na moje razpoloženje?

Eno je, če ste kljub svoji dieti srečni in zadovoljni, a če vsa ta pravila v vas izzovejo napetost, tesnobnost, stres ali celo krivdo, je čas, da jih spremenite.

Bližnji menijo, da pretiravam?

Pogosto je nase in na svoje obnašanje težko gledati objektivno. Veliko lažje težave opazijo družina in prijatelji. Ne spreglejte njihove morebitne zaskrbljenosti in upoštevajte njihova opozorila ter nasvete.

Strogo ločujem med dobro in slabo hrano?

Na prvi pogled s tem res ni nič narobe, a zaradi strogega ločevanja med dobrimi in slabimi živili se boste ujeli v začarani krog, kjer boste že ob neznatni količini zaužite tako imenovane slabe hrane (ki sploh ni nujno takšna), občutili krivdo in slabo vest ter boste z vsakim grehom izgubljali samozavest, kar bo vodilo v še večje pretiravanje in s tem slabo počutje.

Ali hrana obvladuje moje socialno življenje?

Večina kljub dieti obišče restavracijo ali zabavo, kjer se zna sprostiti in dati prednost druženju. Če se vi temu izogibate, saj se bojite, da boste primorani uživati jedi, ki so za vas slabe ter zato raje ostajate doma, imate resnično razlog za skrb.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)