Zdravi obroki še ne pomenijo psihičnega zdravja

Pretiravanje ni nikoli dobro. Kot kaže je lahko tudi pretiravanje z zdravim motnja hranjena.

31.10.2016 ob 7:20

zdravo_shutterstock_308970515.jpg

Anoreksija in bulimija sta že vrsto let dobro poznani prehranski motnji, a v zadnjem času se pojavlja nova oblika, ki je v porasti tudi zahvaljujoč družabnim omrežjem. Na njih je vse več takšnih, ki dnevno s fotografiranjem beležijo svoje obroke in se z njimi bahajo pred svojimi prijatelji. Nekaterim s tem vzbudijo celo slabo vest ali občutek manjvrednosti.

Če je moderno, še ne pomeni, da je prav

»Obsedenost z »zdravim« prehranjevanjem je v današnjem času pogosto in je preraslo že v motnjo hranjenja, ki jo imenujemo ortoreksija. Kot vse motnje hranjenja tudi ta zoži življenjsko perspektivo na ukvarjanje s prehranjevanjem, za druga področja pa zmanjka energije in pozornosti ter zahteva ustrezno zdravljenje. Fotografiranje hrane ter objavljanje slik na družabnih omrežjih je v zadnjem času moderno in zelo razširjeno. Kot vsako prekomerno izpostavljanje svojega življenja na družabnih omrežjih, ima tudi to v ozadju določene težave, na primer s samopodobo,« je to obliko motnje komentirala integrativna psihoterapevtka in izvajalka programa Psihodieta Alja Fabjan.

Potrebno je biti psihično stabilen

Ob tem je poudarila še, da je na splošno vidik prehranjevanja zelo izpostavljen in to lahko prinaša tudi negativne posledice. »V poplavi raznovrstnih diet, nasvetov in priporočil je potrebna precejšnja psihična stabilnost, da ne zapadamo pod vplive in vsak teden spreminjamo prehranjevalne navade, temveč da ugotovimo, kakšno prehranjevanje ustreza nam ter ga vzdržujemo.«

Avtor: Pia Pangos
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)