Sedem naravnih zaveznikov pri senenem nahodu

Tu je čas, v katerem je dobro poznati vse zaveznike pri blaženju tegob senenega nahoda.

17.4.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem naravnih zaveznikov pri senenem nahodu

Za večino je prebujajoča se pomlad najlepši letni čas, a obstajajo tudi takšni, ki jim prav cvetoča narava povzroča nemalo težav. Kajti visoke koncentracije peloda v zraku pri njih izzovejo kihanje, solzenje oči, tekoč izcedek iz nosa, na kratko, seneni nahod.

Najboljša zaščita pred njim je izogibanje cvetnemu prahu, kar velikokrat ni mogoče. Zato Hello niza nekaj, po mnenju prehranske strokovnjakinje Sarah Flower najboljših naravnih zaveznikov, s pomočjo katerih je mogoče ublažiti nadležne simptome senenega nahoda in so prisotni v živilih, ki so dobrodošla popestritev spomladanskih jedilnikov.

Kvercetin

Obstaja veliko raziskav, katerih rezultati potrjujejo zaviralen učinek tega flavonoida na sproščanje histamina v telesu, s čimer blaži vnetne procese in alergijske odzive. Veliko ga je v jagodičevju, peteršilju, papriki in čebuli, zato so ti priporočljivi na jedilniku vseh, ki jih pesti seneni nahod.

Biotin

Biotin sodi v skupino vitaminov B. Gre za vitamin B7 in pozitivno vpliva na delovanje sluznic v nosu, grlu ter v solznih kanalih in blaži pretirano sproščanje sluzi ter tekočega izcedka. Veliko biotina je v drobovini, ribah, jajčnem rumenjaku, avokadu ter zeleni zelenjavi.

 

Čaji

Tudi nekateri čaji zavirajo pretirano sproščanje histamina v organizmu. Najboljši s tega vidika so zeleni čaj, čaj kamilice, cvetov bezga, ingverja, poprove mete. Privoščite si jih večkrat na dan in z njimi poskrbite še za primerno hidratacijo.

Probiotiki

Zdrava črevesna flora je nepogrešljiva za pravilno delujoč imunski sistem, eden od korakov do pravilnega bakterijskega ravnovesja v prebavilih pa je uživanje s probiotiki bogatih živil, kamor sodijo fermentirani mlečni izdelki, kislo zelje, kombuča in podobne jedi.

--> Kefir ali jogurt: Kateri je bolj zdrav in kakšna je sploh razlika med njima

Med lokalnih čebelarjev

Obstaja dokaj očitna povezava med uživanjem lokalnega medu in preprečevanjem senenega nahoda. Kajti v medu prisotni pelodi pomagajo organizmu pri grajenju tolerance na cvetni prah, ki se nahaja v zraku.

Česen

Česen je zdrav s številnih vidikov, med drugim zavira sproščanje histamina v organizmu in blaži simptome senenega nahoda. Tudi zato ga je primerno umestiti v vsakodnevno prehrano.

Vitamin D

Pomanjkanje vitamina D je tesno povezano z razvojem alergij in drugih avto imunih bolezni, hkrati vitamin D med drugim skrbi za zdravo črevesno floro. V telesu nastaja pod vplivom sončnih žarkov, sicer pa je zastopan tudi v nekaterih živilih, denimo v jajčnem rumenjaku, ribah, pomarančnem soku, siru in gobah.

Sploh je vitamin D izjemno pomemben vitamin za naš imusnki sistem. Tu si preberite, ZAKAJ.

Preberite še: Kombuča in vodni kefir: naša favorita med zdravimi (in okusnimi) osvežilnimi pijačami

Morda vas zanima tudi: Najpogostejši krivci za kožne izpuščaje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)