Resnica o kombinaciji alkohola in antibiotikov

Na žalost ni ravno prijetna.

4.12.2017 ob 1:55

antibiotik_micna.jpg

Ujela te je zoprna angina. Ali vnetje ušes, ali so tvoji mandlji zatečeni in požiranje zato skoraj nemogoče. Kakorkoli, zgodilo se je v najbolj neprimernem času, saj si se ravno pripravljala na veliko praznovanje prijateljičinega rojstnega dne ali na srečanje z nekdanjimi sošolkami.

Slišala si že, da je pitje alkohola tedaj, ki po navodilu zdravnika uživaš antibiotike, slaba ideja. A vendar si misliš, da požirek (dva ali dvanajst) ne more preveč škodovati. Ali pač?

Raje ne

Počasi s šampanjcem. Prvo in najpomembnejše dejstvo, ki bi ga o antibiotikih morala poznati je: če si jih primorana jemati, se najbrž ne počutiš ravno najbolje, saj se tvoje telo bori z nadležno bakterijsko okužbo. V bistvu antibiotiki ubijajo bakterije, ki so odgovorne za tvoje boleče grlo ali uho in povišano temperaturo.

"Čeprav pitje alkohola njihovega učinka ne bo zmanjšalo, bo kaj lahko okrepilo nekatere stranske učinke omenjenih zdravil, kot so razdražen želodec, driska, slabost in izčrpanost. Ti so pogosto povezani z antibiotiki," je povedala Louise M. Dembry profesorica medicine in epidemiologije na medicinski šoli univerze Yale.

Vsega tega pa tedaj, ko si zaradi bolezni izčrpana in se telo pod vplivom okužbe le težko obnavlja ter vzdržuje pravo raven energije, res ne potrebuješ.

Še več slabih novic

Uživanje alkohola v kombinaciji z antibiotiki je prav tako nevarno za jetra, ki so zaslužna za izločanje strupenih snovi iz telesa. "Nekateri antibiotiki že sami po sebi za jetra predstavljajo stres," pravi Dembryjeva. "V kombinaciji z alkoholom pa so ta še bolj obremenjena in ne morejo dobro opravljati svojih nalog, prav tako lahko preobremenjenost vodi v resne poškodbe tega organa."

Počakaj, da se pozdraviš

Najbrž se že sprašuješ, če obstajajo antibiotiki, za katere vse to ne velja in po nekakšnem srečnem naključju prav te uživaš tudi sama. Profesorica na to odgovarja: "Res je, pri nekaterih vrstah so vsi ti stranski učinki blažji kot pri drugih, a vendar se je alkoholu tedaj, ko jih jemlješ, najbolje izogniti."

Če ti je zdravnik predpisal to vrsto zdravila, je to storil zato, ker tvoje telo premaguje okužbo. Tedaj se je najbolje izogibati vsem dejavnikom, ki bi lahko kakorkoli ovirali ta proces in okrevanje. Med te pa sodi tudi uživanje alkohola.

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)