Zakaj zaradi alkohola slabo spite in kaj lahko glede tega storite

Pet načinov, kako dobro spati kljub kozarčku vina.

16.7.2017 ob 5:00

neprespana_ThinkstockPhotos-164486844.jpg

Morda bi, če se želite dobro naspati, še enkrat razmislili o kozarčku pred spanjem. Vino, pivo in druge alkoholne pijače res hitro zazibajo v sanje, a strokovnjaki se strinjajo, da je spanec zaradi njih rahlejši, pod vplivom alkohola se pogosteje zbujate in v končni fazi slabše naspite.

Več koristnih informaciji najdete na Facebooku. 

Rahel spanec, težko jutro

Če boste torej pred spanjem pili preveč, bosta ogroženi tako kvaliteta kot kvantiteta spanja, hkrati bodo upočasnjene dejavnosti možganov naslednji dan.

"Alkohol negativno vpliva na spalni ritem. Pod njegovim vplivom se pogosteje zbujate in manj časa preživite v fazah globokega spanja," pravi Rajkumar Dasgupta, gostujoči profesor na medicinski šoli Južna Kalifornija in tiskovni predstavnik ameriške akademije za medicino spanja ter dodaja: "To pomeni, da boste, četudi boste hitro zaspali, to z rahlejšim spanjem, utrujenostjo in slabšo koncentracijo plačali kasneje ali naslednje jutro."

"Različni cikli spanja trajajo približno 90 minut. Tisti, v katerih je spanec globok, nastopijo v drugi polovici noči, torej tedaj, ko so učinki alkohola najizrazitejši," dodaja Dasgupta in opozarja, da je prav čas, preživet v teh ciklih spanja pomemben za regeneracijo možganov. Natančneje: globlji, kot bo spanec, boljše bodo naslednji dan kognitivne funkcije in spomin, ter seveda obratno. 

PREBERITE še // Deset resnic o vinu, ki jih še ne poznate

Resnica o vinu pred spanjem

Alkohol, kot opozarja Patricia Carter, gostujoča profesorica na univerzi Texas in strokovnjakinja za proučevanje spanja, vpliva na centralno živčevje. "Zaradi njegovega delovanja smo mirnejši in bolj sproščeni, saj deluje na centre v možganih, ki so povezani s tesnobnostjo in stresom. Prav zato je po nekaj kozarčkih lažje zaspati. Po določenem času (odvisno od hitrosti presnove), pa telo skuša alkohol izločiti. Tedaj začne iz celic črpati vlago, s katero skozi ledvice, jetra in mehur izloča strupene snovi. V tem tiči prvi odgovor na vprašanje, zakaj morate, kadar zaspite opiti, ponoči večkrat na malo potrebo.

Poleg tega alkohol ovira izločanje anti-diuretičnih hormonov, posledice česar so prav tako nočni obiski stranišča. S pogostimi malimi potrebami se iz organizma ne izločajo le strupene snovi, temveč tudi telesu nujno potrebni elektroliti.

Vse to vodi v pogosto prebujanje, nočno vstajanje ter jutranjo dehidracijo in izčrpanost."

A ker je poletje čas zabav in se je opojni pijači včasih skoraj nemogoče izogniti, je dobro poznati nekaj pravil, s pomočjo katerih bo, nekaj kozarčkom navkljub, spanec vendarle krepčilen.

Nazdravljajte pravočasno

Z zdravicami prenehajte vsaj tri ure, preden ležete k počitku. Če torej nameravate v posteljo ob enajstih, zadnji kozarček izpraznite ob osmih. Toliko časa telo porabi za presnovo približno treh decilitrov vina. Res je, da je čas dokaj okviren in odvisen od metabolizma, teže in spola posameznika ter tudi od skupne količine zaužitega alkohola, a vendarle ga gre upoštevati.

Upoštevajte pravilo ena za dva

To pomeni, da po vsakem kozarcu alkoholne pijače popijte dva kozarca vode. Tako bo organizem ostal optimalno navlažen in bo iz sistema lažje izločil alkohol. V kolikor pijete sladke pijače, pijte več vode, saj bo moral organizem izločati tako alkohol, kot sladkor.

Brez mehurčkov

"Alkoholne pijače z mehurčki lahko povzročajo napihnjenost in vetrove, s tem se poveča površina želodca in organizem absorbira več alkohola," meni Dasgupta. Enako velja za alkoholne pijače, mešane z gaziranimi napitki.

Pijte skupaj s hrano

In bodite pozorni na količino pijače. Praviloma ne jemo tik pred spanjem, pitje pri večerji bo zato telesu zagotovilo več časa za presnovo alkohola. Ima pa pitje ob obrokih tudi slabo plat: hrana upočasnjuje delovanje alkohola in morda boste morali spiti več, da bi začutili njegove učinke.

Vzdržite se alkohola, če jemljete tablete za spanje

"Teh nikoli ne kombinirajte z alkoholom," opozarja Dasgupta. Alkohol okrepi učinke spalnih tablet in posledice te kombinacije so lahko usodne.

"Prav tako se je pomembno zavedati, da alkohol okrepi simptome spalnih motenj, kot so denimo spalna apnea, hoja v spanju in sindrom nemirnih nog. Če trpite za katerim od teh, velja prav posebna previdnost," opozarjata Dasgupta in Carterjeva.

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)