Redna vadba: Zakaj je obvezen dan za počitek

Tako kot je pomembno redno vaditi, je pomembno tudi počivati.

2.6.2019 ob 9:06

zenska_telovadnica_utezi_podloga.jpeg

Končno ste našli vadbo, v kateri resnično uživate in komaj čakate del dneva, ko si lahko zanjo vzamete čas. Super, kajti za razliko od ostalih priljubljenih dejavnosti (krepčanje s hamburgerji in posedanje pred televizijo), vam ta dejansko koristi in se ji lahko predajate čisto vsak dan, kajne?

Ne bo ravno držalo. Kot namreč izpostavljajo strokovnjaki in trenerji, je tako kot reden trening pomemben tudi reden počitek. Nobenega pretiravanja torej, Cosmopolitan pa pojasnjuje, zakaj si morate dan za oddih privoščiti povsem brez slabe vesti.

Telo potrebuje čas za regeneracijo

Vadba naj bi predstavljala svojevrsten izziv in telo je med njo izpostavljeno izrazitim naporom. Kar pomeni tudi, da mu morate privoščiti dovolj počitka.

"Med treningi se na mišice vrši veliko stresa. Res je količina tega odvisna od vrste in intenzitete vadbe, a ker nedvomno želite dati vse od sebe, telo potrebuje čas, da si po stresu opomore ter se regenerira in vsaj enkrat ali dvakrat na teden mu to morate omogočiti," je povedal osebni trener Jake McCarthy.


Po dnevu počitka boste imeli od vadbe več

Bi, če bi vedeli, da boste po dnevu počitka pri vadbi uspešnejši in deležni boljših rezultatov, ostali doma?

Verjemite, temu je res tako. "Dan počitka je pomemben za optimalno izvajanje vadbene rutine. Spočito telo po njem zmore več, premagljivi so večji izzivi, zato je vadba po dnevu predaha učinkovitejša," na še en učinek opozarja McCarthy.


Manjše bo tveganje za poškodbe

Bolj, kot so mišice obremenjene, večja je možnost za poškodbe. "Če denimo vsak dan izvajajte vaje za moč in iz dneva v dan krepite iste mišice, so te preobremenjene, kar pomeni, da pri njih hitreje pride do poškodb, ki so posledica pretiravanja," pojasnjuje trener in dodaja, da se je temu mogoče na preprost način izogniti: tako, da en dan ne obiščete telovadnice.


Lažje boste sledili zdravemu življenjskemu slogu

Zdrav življenjski slog pomeni, da redno sledite izbranemu načinu življenja. Pa naj bo v smislu prehranjevanja, vadbe ali sproščanja.

"Preobremenjenost, utrujenost in poškodbe kaj lahko vzamejo voljo po vztrajanju in tudi z vidika trajnostne skrbi za zdravo življenje je dan počitka priporočljiv in ga svetujem vsem telovadcem. Tako kot redna vadbena rutina je namreč pomemben za daljše in zdravo življenje ter za močne mišice," zaključuje trener.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudu: Kako škodljive so v resnici aplikacije za šport (razkrivata športna psihologa) Ali pa: 6 dejavnikov, ki negativno vplivajo na rezultate vadbe

Preberite še: Pet dokazov, da ste zasvojeni z vadbo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)