Prva stvar, ki se je morate znebiti, ko dopolnete 40 let

Najbrž vam priporočilo strokovnjakov, kaj mora po štiridesetem najprej iz stanovanja, ne bo všeč.

26.10.2020 ob 5:35 | Foto: Simona Pilolla/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Prva stvar, ki se je morate znebiti, ko dopolnete 40 let

Vstopanje v štirideseta se ne zdi pomemben življenjski mejnik, pa vendar strokovnjaki opozarjajo, da z vidika duševnega zdravja predstavlja nemalo tveganja.

Znanstveniki z univerze Warwick in kolidža Dartmouth so v svoji raziskavi analizirali dva milijona ljudi iz 80. različnih držav in dokazali, da tveganje za depresijo, potem ko posamezniki na torti upihnejo 40 svečk, znatno naraste. Zato se je na ta trenutek dobro pripraviti in v življenje vključiti določene spremembe, ki pozitivno vplivajo na duševno zdravje.

K temu med drugim pripomore urejanje življenjskega prostora iz katerega naj bi umaknili vse, kar, kot bi rekla Marie Kondo, ne prinaša veselja.

Z leti se v stanovanju nakopiči veliko predmetov. Nekateri vam bodo vedno pri srcu, saj imajo visoko čustveno vrednost, za druge velja, da bi bilo življenje brez njih lepše. Res je težko na vrat na nos prevetriti kleti, omare, police in podstrešja, a nekje je treba začeti. In prva stvar, ki bi morala po 40. romati iz stanovanja je, kot se strinjajo strokovnjaki … televizija.

Z raziskavami podkrepljeno priporočilo

Leta 2017 so na državni univerzi Louisiana pod drobnogled vzeli 3200 prebivalcev Združenih držav Amerike in ugotovili, da je depresija najpogostejša v starosti od 36 do 50 let. Prav tako so dokazali, da je veliko večja verjetnost zanjo pri posameznikih, ki dnevno pred malimi zasloni preživijo več kot štiri ure v primerjavi s tistimi, ki si zanjo vzamejo manj časa ali je sploh ne gledajo.

Tudi leta 2015 predstavljeno poročilo na 65. letni konferenci mednarodnega združenja za komunikacijo je opozorilo na negativen učinek gledanja televizije na mentalno zdravje. Tisti, ki si z njo pogosto krajšajo čas, so dovzetnejši za depresijo, so pogosteje osamljeni in imajo več težav s samonadzorom, so zapisali v njem.

Leta 2020 so v publikaciji Translational Psychiatry na podlagi raziskave navedli, da obstaja jasna povezava med gledanjem televizije in višjim tveganjem za depresijo. Spremljanje vsebin s pomočjo računalnika na drugi strani nima negativnega vpliva.

Kot razlog za razliko so strokovnjaki izpostavili pasivno spremljanje vsebin na televizijskih zaslonih, kar je v nasprotju z intelektualno stimulacijo med iskanjem in branjem interaktivnih vsebin.

Še drugi negativni učinki televizije

Gledanje televizije spodbuja tudi druga dejanja, ki lahko vodijo v slabše duševno zdravje. Leta 2019 se je v raziskavi, ki je vključevala 59.400 sodelujočih povprečne starosti 43 let izkazalo, da osebe, ki pred malimi zasloni preživijo več kot pet ur dnevno, pogosteje posegajo po alkoholu, jedo več nezdrave hrane, imajo večkrat preveč kilogramov, se manj gibajo, vse to pa viša tveganje za depresijo ter seveda krajša življenjsko dobo.

Za večino je najbrž nepojmljiva misel, da doma ne bi bilo televizije. Zlasti v obdobju, ki prihaja, ko bomo vse več časa preživljali v zavetju štirih sten. A moda bi začeli počasi in si sprva omislili en dan v tednu brez malega zaslona ter pozornost ob tem namenili počutju.

Morda bo to prvi korak k uresničevanju priporočila, ki lahko znatno vpliva na zdravje ter kvaliteto in dolžino življenja in se glasi: ko dopolnite 40 let, se najprej znebite televizije.

Povzeto po portalu Best Life.

Preberite še: Zakaj je dobro, da tudi v hladnem vremenu raje telovadite zunaj

Morda vas zanima tudi: Seks po štiridesetem: Kaj je res in kaj ni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)