Prijetne rutine, zaradi katerih se boste vsak dan počutili sijajno

Leto 2021 naj bo v znamenju rutin. Prav te vas lahko rešijo občutkov tesnobe.

9.4.2021 ob 5:45 | Foto: Thomas Northcut/Gettyimages | Avtor: Da. M.

Prijetne rutine, zaradi katerih se boste vsak dan počutili sijajno

Podatki o duševnih stiskah so skrb vzbujajoči. In že pogovor s prijatelji vam bo dal vedeti, da številnim med nami ni lahko. O depresiji in tesnobi se ne pogovarjamo več, kot da gre za bolezen, ki jo doživljajo redki, temnih misli je vse več, tudi med ljudmi, ki so nam izjemno blizu ali pa so depresivni občutki doleteli tudi nas same.

Za dvig razpoloženja bo vedno znova poskrbelo gibanje, poleg redne rekreacije pa vam danes predstavljamo še štiri korake oziroma rutine, zaradi katerih se boste počutili bolje. In prav letošnje leto je idealno za uresničevanje zadanih ciljev, saj imamo časa bistveno več kot ponavadi, z dnevnimi kljukicami na to-do seznamu pa se bomo počutili koristne, izpopolnjene in srečne.

Čas zase tudi, ko ni časa

Ob vseh obveznostih, ki se zdijo neodložljive, skrb zase postavite na zadnje mesto? Morda pa so vse te tako zelo nujne naloge izgovor, da se vam ni treba posvetiti sebi in si vzeti uro ali vsaj pol ure zase? Razmislite, kaj je tisto, kar pogrešate v zadnjem času. Ne najdete časa za branje knjig, vam primanjkuje gibanja, bi se radi sprostili v topli kopeli ali pa le v miru meditirali? Najbolje bi bilo kar vse od naštetega, kajne? In zakaj ne, vsak večer v tednu namenite sebi in svojim potrebam. Zagotovo ste slišali že neštetokrat, a le če boste poskrbeli zase, boste lahko skrbeli tudi za druge.

--> Tina Košir: Najslabše je, če si prepovemo svoja čustva

Organizirano in optimizirano

Zapisovanje dnevnih obveznosti se morda zdi nepotrebno ali pa vam predstavlja le nepotreben pogled na to, kaj vse hudega je pred vami. A občutek, ko bodo naloge odkljukane, bo tako dober, da si boste brez slabe vesti privoščili odmor. Imeti dober dnevnik izjemno koristno, še bolje pa bo, če ga boste vestno uporabljali. Pri zapisovanju opravil pa ne pozabite, da ni nujno, da vse naloge opravite sami. Najboljši organizatorji so tisti, ki znajo delo pametno razporediti. Zato razporedite naloge na sodelavce, tiste, ki zadevajo vaše gospodinjstvo, pa na družinske člane.

 

Smiselno zapravljen čas pred ekrani

Od ekranov je skorajda nemogoče pobegniti, zato vas v kaj takšnega ne bomo niti prepričevali. Vedno pa lahko izbiramo, za kaj bomo porabili čas na družabnih omrežjih ali internetu. Če vas sledenje določenih oseb spravlja le v slabo voljo ali pa se sprašujete, kdo je tu nor, je odgovor preprost. Vi, ki si dovolite, da vam takšne vsebine kradejo čas, ki bi ga lahko posvetili izobraževanju in informiranju. Zapomnite si, splet in družabna omrežja niso le slaba, na njih se najde marsikaj zanimivega, zato prepoznajte svoje interese in stisnite follow tistim, ki vam jih bodo predstavili. Od poezije, mode, likovne umetnosti, plesa, zgodovine …

Zapustite stanovanje

Vsaj enkrat na dan zapustite stanovanje. Najbolje bo, če se odpravite na rekreacijo, a če za to danes ni časa, pa se odpravite vsaj v trgovino. Dan naj ne bodo enak prejšnjemu, vsak dan posebej si zamislite eno nalogo, ki pa mora biti izven vaših štirih sten. Ob sprehodih vam lahko čas krajšajo podcasti, ki se jih je v preteklem letu nabralo res ogromno, ali pa poslušate avdio knjigo.

Povzeto po Buro24

Preberite še: Pet nasvetov okulistov za zdrave oči (ker veliko zrete v zaslon)

Morda vas zanima tudi: Šest korakov do lepih sanj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)