Presenetljiva količina sladkorja v devetih le navidezno zdravih živilih

Samo zato, ker na embalaži piše da so zdrava, v resnici ni niso vedno takšna.

30.6.2017 ob 7:10

kasa_ThinkstockPhotos-626952380.jpg

Številna živila, za katera večina meni, da so zdrava ali se celo ponašajo s takšnim napisom na embalaži, vsebujejo presenetljivo veliko predelanega sladkorja, ki telesu prav nič ne koristi.

Tega zato hitro zaužijemo preveč. Po priporočilih Ameriškega društva Heart, ženske na dan ne bi smele zaužiti več kot 25 gramov sladkorja, moški ne bi smeli prekoračiti količine 36 gramov.

Poglejte katera, na prvi pogled zdrava živila, pa so lahko zaradi visoke vsebnosti sladkorja kriva, da količino nevede prekoračite.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.  

Granola: od 6 do 16 gramov na obrok

Medtem, ko je granola odlična v kombinaciji z navadnim grškim jogurtom, je kaj lahko tista, ki ogroža tako vaše zdravje, kot vitko postavo. Mnogi proizvajalci tega priljubljenega zajtrka ali malice mu namreč dodajajo veliko sladkorja. To ne velja le za s čokolado ali sadjem obogateno granolo.  

PREBERITE še // Kaj se zgodi, če devet dni ne jemo sladkorja

Kosmiči za zajtrk: od 8 do 18 gramov na zalogaj

Povsem jasno je, da nekateri že na pogled izdajajo, da so polni sladkorja. Z enim obrokom teh ga lahko v telo vnesete kar 18 gramov. Kaj pa tisti, ki obljubljajo zdrav zajtrk? V resnici niso veliko boljši. Osem gramov sladkorja v skodelici ni tako malo.

PREBERITE še // Tri le na videz zdrave malice, ki so v resnici preveč sladke

Instant ovsena kaša: od 9 do 14 gramov na obrok

Poleg dejstva, da je instant ovsena kaša znatneje predelana in zato oropana hranljivih snovi kot tista, ki jo morate kuhati malo dlje, prva vsebuje znatno več sladkorja. Zlasti, če so ji dodani različni okusi in arome.

Beljakovinske ploščice: od 9 do 23 gramov

Težko si je predstavljati, da se v tako mali ploščici skriva toliko sladkorja, a vendar nekatere od njih vsebujejo tudi 23 gramov tega. Če si z njimi večkrat potešite lakoto, na embalaži preverite količino dodanega. Presenečeni boste, da ga pogosto vsebujejo prav toliko, kot običajne čokoladice.

Sadni jogurti: od 9 do 24 gramov na lonček

Večina jih ima raje, kot običajne. In za namenček izberejo tiste z manj maščobe. A vsi ti so polni sladkorja in zato vse prej, kot telesu prijazni.

PREBERITE še // Pet načinov, kako pojesti manj sladkorja

Instant juhe: od 10 do 15 gramov

Imate radi tisto paradižnikovo juho, ki jo, preden jo zaužijete, le segrejete? Ne samo, da je v njej veliko soli, tudi s sladkorjem ni ravno skopa.

Nadomestki mleka: od devet do 13 gramov sladkorja

Večina je prepričana, da so različni rastlinski nadomestki mleka boljši od običajnega. Morda, a le če izbirate nesladkane različice. V kolikor boste izbrali tiste z okusom vanilje, čokolade, ali podobnih arom, boste zaužili prav toliko sladkorja, kot z mlekom s to razliko, da je laktoza v mleku naraven sladkor, mlečnim nadomestkom pa je ta umetno dodan.

Sadni sokovi: od 26 do 29 gramov

Presenetljivo, kajne. In to ne velja samo za že ožigosane gazirane pijače, temveč tudi za pomarančne, jabolčne in druge sadne sokove na trgovskih policah. Bolje je pojesti cel sadež in tako zaužiti več vlaknin ter manj sladkorja.

Sadni prelivi: od pet do 10 gramov na zalogaj

Najbolj nezdrav dodatek solati je preliv. Večina se pri izbiri teh posveča maščobam, le redki pa pomislijo, da je v njih tudi sladkor. In tega v resnici ni malo.

Ne zanašajte se torej na nič drugega, kot na navedeno sestavo živil in deklaracije.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)