Niksen: Nizozemska filozofija, ki je vse, kar trenutno potrebujemo

Nizozemska življenjska filozofija niksen je najnovejši sprostitveni trend, ki izpodrinja že dodobra uveljavljena hygge in lago.

1.8.2019 ob 8:45 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

Niksen: Nizozemska filozofija, ki je vse, kar trenutno potrebujemo

Lahko bi rekli, da je zadnje desetletje čas sprostitvenih trendov. Najpriljubljenejši prihajajo s severa stare celine. Danski hygge je osvojil s toplimi odejami, vročo čokolado in mehko svetlobo svečk, sledil mu je švedski lago, ki poudarja umirjeno življenje. Zadnji hit prihaja z Nizozemske in se imenuje niksen. Prav poletje je zanj idealno. Zakaj?

Ker bi ga, kot navaja portal Lifehacker, lahko drugače poimenovali tudi umetnost počitniškega sproščanja. Zadeva je na prvi pogled privlečena za lase, konec koncev, kdo se na počitnicah ne sprošča, a v resnici je smiselna. Kajti tudi tedaj, ko naj bi si vzeli čas za popoln odklop, le redki iz rok izpustijo telefone. Spremljanje družabnih omrežji, objavljanje novih objav in druge dejavnosti, ki jih pametne naprave omogočajo, so ena glavnih poletnih aktivnosti. Upravičeno se zdi, da nihče več ne zna uživati sam s seboj, brez neštetih dražljajev.

Umetnost uživanja

Nizozemski niksen poudarja prisotnost v sedanjem trenutku. Z njim naj bi dosegli mentalno stanje, v katerem bi se misli povsem umirile in naj ne bi razmišljali o tem, kaj vse se dogaja v bližnji in daljni okolici ter tudi ne, kaj vse nas še čaka.  Izkoristite čas na plaži, na domači terasi, ob jezeru, v dnevni sobi, skratka, kjerkoli ste in se prepustite svojevrstni meditaciji.

Lenoba v pozitivnem smislu

V dobesednem prevodu niksen pomeni lenoba in neproduktivnost. A Nizozemci ju ne dojemajo kot nekaj slabega, temveč kot nekaj pozitivnega. Zagovorniki nikseja trdijo, da bi si morali na dan vzeti vsaj dve uri, tedaj odložiti telefone in ugasniti računalnike ter ne početi prav ničesar, kar obremenjuje misli in telo. Ključno je, da se sprostite in sprejmete dejstvo, da ni treba vsega načrtovati, slediti strogi organizaciji in stalno spremljati novice s takšnih in drugačnih medijev.

Konec koncev je tu čas dopustov. Zato: odklopite se.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)