Pet usodnih napak pri zaščiti pred soncem

Tu je čas, ko je dosledna zaščita pred soncem nepogrešljiva, pri tem pa se je treba izogibati nekaterim, sicer pogostim ter tudi usodnim napakam.

30.5.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet usodnih napak pri zaščiti pred soncem

Zaščitna sredstva, ki kožo varujejo pred sončnimi žarki, so nepogrešljivi zavezniki vse leto, prav tedaj, ko nastopijo vroči sončni meseci, pa je dosleden nanos krem za sončenje nepogrešljiv. A da bi te resnično učinkovale, se je treba izogibati nekaterim, sicer usodnim napakam, zaradi katerih polt ni primerno zaščitena pred sevanjem in njegovimi posledicami. Katere so najpogostejše, opozarja Miss7.

Površno nanašanje kreme

Netemeljito nanašanje zaščitne kreme je prva napaka, ki privede do neljubih posledic: sončnih opeklin. Kremo vedno nanesite na čisto vse dele telesa, ki so izpostavljeni soncu: ne pozabita na ušesa, veke, pete, notranje dele nog in rok, na predele med prsti.

Najprimerneje je zaščitno sredstvo nanašati na golo telo, saj boste tako preprečili opekline na delih telesa, ki so tik ob oblačilih.

Uporaba stare kreme

Roka uporabnosti nimajo le živila, temveč tudi kozmetični pripomočki in zaščitna sredstva, med katera sodi krema za sončenje.

 

Če imate doma stare zaloge zaščitnih krem v še zaprti embalaži, preverite njihov rok uporabnosti. Če vam je od lanskega poletja ostala polovica kreme, si raje omislite novo. Kajti odprta krema, ki ste jo lani na plaži ali v gorah izpostavljali soncu, najverjetneje ne premore več prave moči.

Varčevanje s kremo

Ne skoparite s kremo. Reklo manj je več v tem primeru ne drži. Količina kreme za zaščito telesa po mnenju dermatologov znaša približno 30 gramov (primerljivo s prostornino kozarčka za žgane pijače), na obraz naj bi je nanesli za grahovo zrno.

Ob premajhni količini, s katero se po ne katerih podatkih varuje polovica posameznikov, se zniža zaščitni faktor, ki je naveden na embalaži. In še eno pravilo, ki ga velja upoštevati: kremo na telo nanesite vsaj dve uri, preden se nameravate predajati soncu.

Pozabljanje na ponovni nanos

Najbrž vam je znano: namažete se, preden se odpravite na sonce, nato pa na zaščito pozabljate. In s tem tvegate poškodbe, ki jih na koži puščajo močni sončni žarki.

Zaščito je namreč treba obnoviti po namakanju v vodi, po brisanju z brisačo ali po izdatnem znojenju. Skratka: da bi bili varni, približno na eno uro oziroma po vsakem kopanju in otiranju.

Pozabljate na kožo pod obleko

Oblačila ne varujejo vedno pred sončnimi žarki. Bela majica denimo premore zaščito, ki sovpada z zaščitnim faktorjem tri.

Kaj to pomeni? Čeprav ste oblečeni v lahka poletna oblačila, kožo pod njimi zavarujte s kremo. Kajti, kot rečeno, bolje preveč zaščite, kot premalo.

Preberite še: Je lanska krema za sončenje še uporabna?

Morda vas zanima tudi: 11 koristnih nasvetov o negi z UV zaščito


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)