Kako negovati opečeno kožo, ki se lušči (svetuje dermatologinja)

Ena od posledic pretiravanja s sončenjem je koža, ki zaradi poškodb odstopa, kazi vaš videz, tako pa se je lahko znebite.

23.6.2019 ob 4:01

sonce_koza_opekline_obala_zenska_micna.jpg

Nedvomno se zavedate pomena pravilne zaščite pred sončnimi žarki, a ne glede na to, kako previdni ste, hitro se lahko zgodi, da sonce preveč intenzivno poboža polt. Opečena postane rdeča, na njej se pojavijo mehurji in se v končni fazi začne luščiti.

Kako kar najhitreje odpraviti neprijetne posledice, je za Womans Health povedala dermatologinja Margaret Weeds.

Zakaj se koža lušči?

Telo na takšen način pospešeno odstranjuje poškodovane kožne celice. Kajti sončne opekline niso nič drugega, kot poškodba polti in pomembno je, da se prizadeti sloji čim prej odstranijo.

Zakaj? Dlje, kot bi ostali na koži, večja bi bila možnost, da bi se celice razvile v rakave tvorbe. Gre torej za nekakšen obrambni mehanizem organizma. Kako pa mu pri tem pomagati?


Privoščite si hladno prho

"Ko se povrhnjica začne luščiti, potrebuje približno štiri tedne, da se povsem zaceli," pojasnjuje dermatologinja in dodaja, da je pri opeklinah ta postopek treba pospešiti in minimizirati vnetja ter omili negativne posledice v globljih plasteh kože.

Prvi korak k temu je hlajenje s hladno prho.

Pod njo skušajte zdržati vsaj deset minut in poskrbite, da se bo znižala temperatura telesa. Po prhi vodo samo popivnajte, ne drgnite kože, da je ne bi dodatno poškodovali. 


Nanesite losjon

Sledi nega s hladilnim losjonom. Najbolj primerni so tisti z aloe vero, kamilico, ognjičem, ki pomirijo vnetja in spodbujajo regeneracijo kože. Izogibajte se losjonom na osnovi naftnih derivatov, saj ti ne zagotavljajo hlajenja, temveč pod njihovim vplivom toplota ostane ujeta v koži. Losjon nanašajte dvakrat na dan.


Nega telesa

Če pride do luščenja, si lahko pomagate z blagim pilingom. Polt pri tovrstnih poškodbah potrebuje vlaženje in pomoč pri odstranjevanju odmrlih celic.

"Med prhanjem jo zato negujte z blagim pilingom, s katerim boste nežno odstranili odstopajočo povrhnjico," svetuje dermatologinja, ki priporoča takšnega na osnovi sladkorja. Ta bo nežno opravil svojo nalogo, ne bo pa razdražil kože in na njej povzročil dodatnih poškodb.

Po prhi prizadete dele zmasirajte z vlažilno kremo in poskrbite, da se bo v celoti vpila. Pred nanosom kreme naj bo koža še nekoliko vlažna, saj bo tako lažje posrkala dodatno tekočino ter jo zadržala v globljih slojih.


Nega obraza

Koža na obrazu je občutljivejša, vendar tedaj, ko se lušči, zanjo veljajo enaka pravila kot pri negi drugih delov telesa. Opekline shladite s hladno vodo, nato pa nanje nanesite hladilno kremo na osnovi aloe vere, kamilice ali ognjiča.

Ko se nekoliko pomiri in začne luščiti, ji privoščite nežen piling in z njim spodbudite odstopanje odmrlih celic ter po vsaki negi polt negujte z bogato vlažilno kremo.

Dokler se opekline ne zacelijo, se izogibajte soncu in vedno, ko greste na sveži zrak, uporabite zaščitno kremo. Naslednjič pa bolj previdno.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Lubenica za blaženje sončnih opeklin Ali pa: Kaj se zgodi, če uporabljate staro kremo za sončenje

Preberite še: 11 koristinih nasvetov o negi z UV zaščito 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)