Najboljši način za zdravljenje sončnih opeklin (nasvet dermatologinje)

Če vas kljub previdnosti sonce preveč poboža in utrpite sončne opekline, jih pozdravite tako, kot to počnejo dermatologi.

1.7.2018 ob 3:36

poletje_sonce_slamnik_koza_ramena_opekline.jpg

Seveda veste, kako pomembno je redno in dosledno nanašati kremo za sončenje. A kljub temu se zgodi, da sonce pretirano poboža vašo kožo. In kadar vam opekline ponoči ne dajo spati, jih je treba pozdraviti. Dermatologinja Heather Rogers za Pure Wow svetuje, kako boste pri tem najuspešnejši. 

Obvladajte bolečino

Za trenutno olajšanje dermatologinja svetuje mlačno kopel ali polaganje hladnih obkladkov na prizadeta mesta. To počnite večkrat na dan, vendar pazite, da obkladki ne bodo prehladni ali prevroči, saj opečena koža težko uravnava temperaturo. V skrajnem primeru si lahko pomagate tudi s protibolečinskimi tabletami, vendar se je tem, če je le mogoče, bolje izogniti.

Vlažite (pravi čas)

Na opečene dele nanašajte učinkovit vlažilni losjon, ki bo z dovajanjem vlage poskrbel za hitrejše celjenje opeklin in za pospešeno obnovo polti. Pri tem je ključen pravi trenutek. Rogersova opozarja, da bo losjon najučinkovitejši, če ga boste nanesli takoj po prhanju, ko je polt še nekoliko vlažna, saj se bo tako vanjo ujelo več vlage, hkrati se bodo vlažilne sestavine lažje vpile in učinkovale dlje.

Vlažite od znotraj

Zunanje vlaženje je čudovito, vendar je to le del celotnega procesa. Poskrbite, da boste telesu in s tem tudi koži dovajali dovolj vode, kar pomeni, da si na dan te privoščite vsaj osem kozarcev. Ne pozabite na sočne osvežilne sadeže (lubenica, melona) in se izogibajte kavi ter alkoholu, ki spodbujata dehidracijo.

Ne luščite kože

Ne glede na to, kako vas mika, da bi s polti trgali odmrlo kožo, ki se lušči, se temu za vsako ceno izognite. Koža, ki odstopa, je naravni obliž, pod katerim se prizadeta polt hitreje celi in obnavlja, opozarja dermatologinja. In dodaja: "Samo ena kožna opeklina podvoji tveganje za nastanek kožnega raka. Če se z njimi soočate pogosto, redno obiskujte dermatologa in bodite pozorni na morebitne kožne spremembe."

Izogibajte se soncu

Res se je včasih težko upreti skušnjavi, zlasti, če ste na počitnicah. A vsaj dokler imate na koži opekline, se izogibajte sončnim žarkom. Opečena polt je namreč občutljivejša in dovzetnejša za nove poškodbe. Zato tedaj, ko je vaša takšna, doseldno nosite zaščitna oblačila in pokrivala ne glede na to, da se samo za pol ure odpravljate v mesto.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)