Pet pijač, ki učinkovito nadomestijo jutranjo kavo

Zakaj se ne bi o njihovih učinkih prepričali na lastni koži.

6.11.2017 ob 6:15

smuti_micna.jpg

Za večino jutro brez kave preprosto ni popolno. Vseeno, ali je črna, bela, s smetano, vroča, hladna, kupljena v bližnji kavarni ali skuhana doma, brez nje ne gre. Tista energija, ki po njej preplavi telo, je neprecenljiva in še kako dobrodošla.

Vendar prinaša kava tudi manj prijetne posledice (zlasti, če z njo pretiravate). Naj omenimo le razdražen želodec, pekočo zgago in dehidracijo.

Razmišljate o tem, da bi jo vsaj zjutraj nadomestili s čim drugim, ne veste pa, kaj izbrati? Poglejte nekaj najboljših zamenjavo za kavo, ob katerih vam energije ter koncentracije zagotovo ne bo zmanjkalo.

Več uporabnih namigov najdete na Facebooku.

Zeleni čaj

Ne samo, da tako, kot kava, vsebuje kofein, prinaša tudi številne druge pozitivne učinke na telo. Med drugim varuje zdravje srca, spodbuja presnovo, niža količino slabega holesterola v krvi in upočasnjuje staranje, za kar so zaslužni v njem bogato zastopani antioksidanti, ki zaviralno vplivajo na delovanje prostih radikalov. Privoščite si toplega, mrzlega, običajnega, mača čaj, vsi vam bodo pomagali.

Kombuča

Gre za fermentirano pijačo iz črnega čaja, katere priljubljenost je zadnjih nekaj let izjemno narasla. Pripomore k razstrupljanju telesa, v prebavilih vzpostavlja pravo ravnovesje bakteriji in s tem zagotavlja znaten odmerek energije.

Po drugi teoriji v komubči prisotno železo pozitivno vpliva na količino tega minerala v krvi ter tudi s tem pripomore k višji stopnji energije. No, karkoli je razlog, glavno je, da pomaga.

 Zeleni smoothie

Začnite dan z velikim kozarcem zelenega. Klorofil, barvilo, ki zelenjavi zagotavlja zeleno barvo, pomaga pri povečanju količine kisika v krvi, s tem pa poviša raven energije v telesu.

Torej: iz špinače, ohrovta, kumare, ingverja in limone zjutraj pripravite gosti napitek ter z njim, namesto s kavo, začnite dan.

Sok iz acai jagod

Zaradi bogastva antioksidantov, vlaknin in zdravih maščob so prave zaveznice zdravja in počutja. In ne samo to, sok iz njih zagotavlja izjemen odmerek energije, saj med drugim vsebujejo visok delež amino kislin, ki jih za izgradnjo in delovanje potrebujejo mišice.

Kokosova voda

Nekateri prisegajo na kokosovo vodo. Ta je osvežujoča, omogoča odlično hidratacijo in telesu dovaja elektrolite.

Privoščite si jo kot samostojen napitek ali jo dodajte prej omenjenemu zelenemu smoothiju. Za dobro jutro in dober dan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)