Pet nasvetov okulistov za zdrave oči (ker veliko zrete v zaslon)

Zrenje v zaslon ni prijazno do oči, negativne učinke pa je mogoče ublažiti s preprostimi koraki.

29.3.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet nasvetov okulistov za zdrave oči (ker veliko zrete v zaslon)

Glede na raziskavo ameriškega podjetja Vision Direct, povprečna odrasla oseba v svojem življenju kar 44 let preživi ob zrenju v zaslone, kar med drugim vpliva tudi na oči.

En od učinkov gledanja v zaslon je preredko mežikanje. Običajna frekvenca je 20 mežikov na minuto, študije pa kažejo, da kadar imamo pred očmi zaslon, pomežiknemo le pet do sedemkrat v minuti, kar vodi v suhe in razdražene oči. Zaslonom se v vsakdanjem svetu praktično ni mogoče povsem odpovedati, lahko pa s preprostimi koraki ublažite njihove posledice na oči. Pet uporabnih za Pure Wow niza okulistka Selina McGee.

Upoštevajte pravilo 20-20-20

Kar pomeni, da vsakih 20 minut za 20 sekund poglejte v vsaj 20 metrov oddaljen predmet. Oči se med zrenjem v oddaljene predmete spočijejo in že tako kratek predah jim zagotovo prija.

Bodite pozorni na mežikanje

Čeprav se zdi, da je mežikanje nezavedno dejanje telesa, ki ga zmorejo oči opravljati same po sebi, očitno temu ni vedno tako. Kot rečeno, med zrenjem v zaslone se pogostost zapiranja in odpiranja vek znatno zmanjša, s tem se oči pretirano izsušijo ter postanejo srbeče in pekoče.

 

Da bi se temu izognili, McGeejeva predlaga preprosto vajo: "Pomežiknite in z zaprtimi očmi preštejte do tri. Nato oči odprite in preštejte do dva. Vajo ponovite večkrat na dan zlasti, kadar dolgo zrete v zaslon računalnika, telefona ali televizije."

Ne pozabite na hidratacijo

Hidratacija je pomembna iz več razlogov. En od njih je povezan tudi z očmi. McGeejeva namreč navaja, da primerna hidratacija preprečuje izsušitev oči in s tem omogoča boljši vid. Tudi v prid zdravja oči torej velja: vsaj dva litra tekočine na dan.

Pravilno namestite grelna telesa, ventilator ali klimo

Ne glede na to, ali se s temi napravami segrevate ali ohlajate, pomembno je, da zrak, naj bo mrzel ali topel, iz njih ne piha neposredno v vaš obraz.  S tem namreč tvegate, da bi se vaše oči pretirano izsušile.

Uporabite kapljice za oči

Za malce pomoči preobremenjenim očem si pomagajte s posebnimi zaščitnimi očal, ki preprečujejo, da bi modra svetloba prišla v stik z njimi ter s kapljicami, ki poskrbijo za dodatno vlago očesne površine. Običajno je dovolj, če jih uporabite dvakrat dnevno, če pa ste za zaslonom ves dan, jih v oči lahko dodate tudi šestkrat na dan.

Preberite še: 7 resnih opozoril, da je čas za očala (ne ignoriraj jih)

Morda vas zanima tudi: Za vse, ki delate od doma! 7 trikov, s katerimi boste poskrbeli za svoje telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)