8 napak pri uporabi kontaktnih leč, ki ogrožajo zdravje oči

So malenkosti, na katere morate biti pri uporabi kontaktnih leč prav posebej pozorni.

14.7.2018 ob 4:51

kontaktne_lece_oci.jpg

Kontaktne leče so čudovita zadeva. Učinkovito nadomestijo očala in če jih nosite že lep čas, je njihovo ustavljanje in odstranjevanje iz oči za vas že prava mala malica. Vse skupaj je postalo rutina, ob kateri pa morda niste pozorni na napake, s katerimi krajšate njihovo uporabnost in ogrožate zdravje oči. Katere so najpogostejše, niza portal Pure Wow

Preden jih ustavite, si ne umijete rok

Najbrž tega zlepa ne bi priznali, a pomislite še enkrat: resnično vedno, preden namestite ali odstranite svoje leče, temeljito umijete roke? Poudarek je na temeljito. Če jih, pohvalno. Kajti v nasprotnem primeru na rokah in za nohti prisotne bakterije ter druga nesnaga vsakič, ko leče nameščate ali jih odstranjujete, prihajajo v stik z očmi, tam pa lahko povzročijo neprijetna vnetja in celo ogrozijo vid.

Najprej oči naličite, nato ustavite leče

Da bi preprečili, da bi snovi iz maskare ali prah iz senčil za veke zašli pod leče, najprej ustavite te, šele nato pa naličite oči.

Ne skrbite dobro za posodico, v kateri jih hranite

Za začetek: ta mora biti vselej čista. Kar pomeni, da jo morate vedno, ko vstavite leče, dobro splakniti ter povsem posušiti. Drugo pravilo: vsakih šest do osem tednov staro nadomestite z novo. V njej se namreč namnožijo mikrobi, ki se prenesejo na leče in od tam na oči.

Leče nosite pod prho

Ste kdaj opazili, da jih po prhanju težje odstranite? Ne, ni samo občutek, zaradi vlage leče lahko nabreknejo in se tesneje prilepijo ob oko, zato so za odstranjevanje potrebni močnejši prijemi, kar lahko vodi v poškodbe oči in njihova vnetja. Leče pred plavanjem v bazenu, prhanjem ali obiskom savne, vedno odstranite.

Ne uporabljate primerne tekočine

Ko vam zmanjka tekočine, ki je primerna za shranjevanje leč, postanete kreativni in uporabite kar vodo iz pipe. To ni dobra ideja. Mikroorganizmi, ki se nahajajo v njej, lahko škodujejo očem.

Tekočino uporabite večkrat

Osnovna namena tekočine za leče sta ohranjanje njihove vlažnosti in dezinfekcija. Kadar večkrat uporabite isto tekočino ali novo v škatlico samo dolijete, se v njej nevarno poveča število bakterij, ki se prenašajo na oči.

Predolgo jih nosite

Za večino velja, da lahko leče varno nosijo do 14 ur. Splošno pravilo, ki ga je pametno upoštevati pa se glasi, da takoj, ko pridete domov, leče nadomestite z očali. Vaše oči, tako kot vsi ostali deli telesa, za normalno delovanje potrebujejo kisik, leče pa dotok tega vanje ovirajo. Nikoli leč ne nosite čez noč.

Ne upoštevate roka uporabnosti

Ne glede na to, kako vas mika, da bi leče, ki so namenjene dvotedenski uporabi nosili dlje, namero opustite. Čeprav še tako pazljivo ravnate z njimi, se njihova površina poškoduje, s tem pa dražijo oči in lahko povzročijo neljuba vnetja.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)