Jutranje navade za več energije skozi cel dan

Ker malo dodatne energije vedno pride prav, spoznajte, katere jutranje navade hitro okrepijo zaloge življenjske moči.

15.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jutranje navade za več energije skozi cel dan

Trenutne razmere pač ne govorijo visoki količini življenjske energije v prid: še vedno traja pandemija, ki vse dodobra utruja, opazna je že spomladanska utrujenost, po dolgi zimi je prisotno pomanjkanje vitaminov v prehrani, vse to pa vodi v utrujenost, ki nas spremlja od jutra do večera.

Ker večini ni dano cele dneve prespati ter preležati je dobro vedeti, s čim si že zjutraj zagotoviti več energije za cel dan. Nekaj preprostih, a učinkovitih načinov ima Huffington Post.

Desetkrat vdihnite in izdihnite

Stres nas praviloma spremlja že od zgodnjega jutra in med drugim slabo vpliva tudi na količino telesne energije. Zato strokovnjaki priporočajo, da dan začnete s preprosto dihalno tehniko: ko se zbudite, desetkrat globoko vdihnite skozi nos ter izdihnite skozi usta.

Pri tem bodite osredotočeni na potovanje zraka v pljuča ter iz njih. Občutili boste sprostitev in opazili, da vaše telo preplavlja nova energija.

Poskrbite za hidratacijo (tudi kava šteje)

Kozarec vode zjutraj, čeprav niste žejni, lahko dvigne raven energije v telesu. Nasvet, ki ga priporočajo številni prehranski strokovnjaki nedvomno gre upoštevati. Tudi zato, ker je telo zjutraj dehidrirano, dehidracija pa, tako kot stres, povzroča utrujenost, saj je zaradi nje oviran dotok kisika v vse telesne organe.

Kozarec vode bo torej imel velik vpliv in da, telo navlaži tudi kava. Res je, da je diuretik, a s skodelico zaužijemo več tekočine, kot je telo ob popiti kave izloči.

Razgibajte se

Telesna aktivnost prinaša številne pozitivne učinke, en od njih je zagotavljanje energije. Pod njenim vplivom se namreč pospeši krvni pretok, telo preplavijo endorfini, izboljša se koncentracija, delovna storilnost pa je višja še dolge ure potem, ko se telo že umiri.

 

In kar je pri celotni zgodbi najboljše: ni treba, da gre za intenzivno jutranjo vadbo. Dovolj je že nekaj raztezalnih vaj, poskokov, položajev joge ali podobnih aktivnosti, pod vplivom katerih se razgiba telo in pospešita dihanje ter krvni obtok.

Jejte dovolj

Kvaliteten zajtrk se ne imenuje zaman najpomembnejši jutranji obrok. Z njim telo dobi energijo za vse naloge.

Zato nikar ne pozabite nanj in bodite pozorni na njegovo sestavo, kar pomeni, da naj vsebuje dovolj beljakovin, vlaknin, sestavljenih ogljikovih hidratov in zdravih maščob.

Previdno s sladkorjem

Tako, kot iz primernih živil sestavljen zajtrk dvigne raven energije, ima prvi dnevni obrok iz enostavnih ogljikovih hidratov in sladkorja ravno nasproten učinek: energija pod njegovim vplivom sicer hitro naraste, a hitro tudi pade in utrujenost je še bolj občutna kot tedaj, ko vstanete iz postelje.

Ignorirajte telefon

Takoj, ko zjutraj v roke vzamete telefon, ste izpostavljen številnim novicam in informacijam, ki vplivajo na vaše občutke, počutje in čustva. Velikokrat ne v pozitivnem smislu, zato je bolje z njimi počakati, da se povsem prebudite.

Namesto, da bi se poglabljali v zapise in objave, se raje poglobite vase, povežite se z občutki in veliko lažje se boste soočali z vsem, kar bo sledilo čez dan.

Malo spremenite rutino

Rutina ni nujno slaba. Zagotavlja varnost, stabilnost in z njeno pomočjo se človek lažje sooča z vsem, kar mu nastavlja življenje. A rutina lahko tudi izčrpava. Če je dan enak dnevu, to žal ne obljublja življenjske energije in elana, majhne spremembe pa prinesejo veliko razliko.

Nekoliko spremenite jutranje navade: namesto kave pijte čaj, namesto kosmičev si za zajtrk pripravite smuti ali jajca, natočite si pomarančni, namesto jabolčnega soka. Skratka, spremenite nekaj malega, učinek na količino energije bo opazen še cel dan.

Preberite še: Trije jutranji rituali, ki se jih večina loti popolnoma narobe

Morda vas zanima tudi: Kaj se bo zgodilo, če boste vsako jutro popili kozarec vode


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)