Pet najboljših pijač, kadar ne morete spati (in tri, ki jih zvečer res ni dobro piti)

Poglejte, katere napitke vam, če vas muči nespečnost, priporočajo strokovnjaki.

27.12.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet najboljših pijač, kadar ne morete spati (in tri, ki jih zvečer res ni dobro piti)

Nespečnost je težava, s katero se vsaj občasno sooči domala vsak. Vzroki zanjo so različni, velikokrat pa imajo prste vmes stres, neprimeren življenjski slog in tudi tisto, kar je na krožniku ali v kozarcu pred spanjem.

Če se vam zadnje čase torej pogosto dogaja, da se zvečer dolgo nemirno obračate po postelji, ponoči pa velikokrat zbujate, poglejte pet pijač, ki premagujejo nespečnost. In tri takšne, ki se jim morate zvečer izogibati za vsako ceno.

Skodelica zeliščnega čaja

"Izberite čaj iz cvetov kamilice, v miren spanec zaziba korenina baldrijana ter tudi čaj iz cvetov pasijonke. Vsi ti namreč v organizmu znižajo količino hormona kortizola, s tem pomirjajo in telo ter možgane pripravijo na nočni počitek," navaja prehranska strokovnjakinja Robin Foroutan. Zlasti baldrijan je učinkovit pri premagovanje tesnobe in z njim povezane nespečnosti. 

Sicer pa čaj ne vpliva pomirjevalno zgolj zaradi sestave, temveč tudi zaradi občutka topline, s katero navda telo. Če bo postal del vaše rutine pred spanjem, vas bo zagotovo hitro zazibal v sen, četudi bo sadni.

Kurkumino mleko

Zagotovo ste že slišali, da skodelica toplega mleka pred spanjem pripomore k boljšemu nočnemu počitku. Z dodatkom kurkume bo še učinkovitejše. Mnogi se mleku izogibajo zaradi alergije na laktozo ali iz drugega razloga.

Alternativa za vse te je katero koli rastlinsko mleko z žličko kurkume. Napitku dodajte še žlico medu in spanec bo prišel kar sam od sebe. Kombinacija je protivnetna, hkrati prinaša pomiritev in s tem boljši nočni počitek.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @firsttimercook

Običajna ali sadna voda

Obstaja razlog, zakaj imajo nekateri kozarec vode na nočni omarici: dehidracija ponoči je lahko en od razlogov za slab spanec ali celo nespečnost. Da bi celo noč dobro spali, čez dan zato zaužijte več tekočine, najbolje običajne vode ali vode z dodatkom sadja.

"Ni dobro piti pozno zvečer, da vas ponoči ne bi prebudila mala potreba, a primerna hidratacija zagotovo doprinese k boljšemu spanju," je prepričan strokovnjak za spanje Chris Winter.

Višnjev sok

Nekatere raziskave dokazujejo, da je višnjev sok neprecenljiv zaveznik dobrega spanca. Ena manjših, v katero so bile vključene osebe, starejše od 50 let je denimo prišla do zaključka, da je že z dvema decilitroma in pol tega soka dnevno mogoče izboljšati dolžino in kvaliteto spanja, so zapisali v reviji American Journal of Therapeutics

 

V čem tiči skrivnost? Določene snovi v višnjah okrepijo delovanje triptofana, amino kisline, ki je nepogrešljiva za tvorjenje serotonina v možganih, ta je povezan tudi s kvalitetnim spanjem.

Skodelica ašvagande

"Ašvaganda je rastlina, ki pripomore k boljšemu spancu," je prepričan Alex Dimitru, psihiater ter strokovnjak za medicino spanja. Gre za adaptogen, ki znižuje količino stresa v telesu.

Manjša raziskava, v katero je bilo vključenih 60 oseb je dokazala, da ašvaganda znižuje količino kortizola v telesu in tako manjša napetost, tesnobnost in izboljšuje kvaliteto spanja.

Ašvaganda je na voljo v že pripravljenih pijačah ali v prahu, ki ga lahko dodate priljubljenim napitkom po izbiri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natural Skincare + Wellness (@milasapothecary)

Tega raje ne

Tako, kot so nekatere pijače zvečer priporočljive, so na drugem bregu odsvetovane. Poglejte, česa zvečer ne bi smeli piti.

Alkohola

Seveda bi vam prijala merica. Vina, piva, žganega … a čeprav bi po njej res hitreje zaspali, bi se prav zaradi alkohola večkrat zbujali in spanec bi na koncu zalegel manj, so na podlagi študije zapisali v časopisu Alcohol.

Alkohol namreč moti fazo globokega spanca, hkrati lahko, zaužit z namenom sprostitve, vodi v nezdrave vzorce in tudi alkoholizem. K sprostitvi si raje pomagajte na drugačne načine, denimo z branjem knjige, meditacijo in podobnimi praksami.

Kave po večerji

Medtem, ko kava po kosilu (če ga pojeste do treh), ne bo škodovala spancu, popita po večerji, najbrž ni najboljša ideja. Zlasti, če vam že tako ali tako nagaja spanec.

Prav tako niso priporočljivi vroča čokolada, zeleni čaj, skratka vse, kar vsebuje kofein. Pri občutljivih ta ovira spanec tudi, če je zaužit šest ur pred spanjem. Zato previdno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #Coffee (@hashtagcoffeehk)

Sladkih  pijač

Sem sodijo gazirani napitki ter tudi športne pijače, sadni sokovi in podobno, kar vsebuje veliko sladkorja.

Vsi ti pred spanjem telesu dovajajo preveč energije in zato negativno vplivajo na spanec. Opozoriti je treba še, da so v nekaterih sledi kofeina, kar prav gotovo ne doprinese k boljšemu spancu.

Povzeto po portalu Health.com

Preberite še: Pijača za višji libido

Morda vas zanima tudi: Pet pijač, ki učinkovito nadomestijo jutranjo kavo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)