Okužba sečil: 6 mitov o zdravljenju

Okužbe sečil so pogoste, neprijetne in mnogi se jim zoperstavijo na načine, ki pa prinašajo več škode, kot koristi.

16.1.2019 ob 2:48

zenska_stranisce_bolecina_skoljka_micna.jpg

Okužbe sečil ali urinalrne okužbe so zlasti med ženskami zelo pogoste. Po nekaterih podatkih se z njimi vsaj enkrat v življenju sreča vsaka druga pripadnica nežnejšega spola. Odražajo se kot ostra bolečina v medeničnem predelu, pekoče in boleče odvajanje urina ter ob nezdravljenju prinašajo resne posledice.

Prav pri zdravljenju pa se velikokrat zatakne. Obstaja namreč veliko s temi okužbami in njihovo odpravo povezanih mitov, ki ne samo, da niso učinkoviti, temveč lahko prinašajo več škode kot koristi. Insider izpostavlja nekaj najpogostejših ter utemeljuje, zakaj bi morali pozabiti nanje.

Pomaga brusnični sok

En najpogostejših z okužbami sečil povezanih mitov je, da je pri zdravljenju teh učinkovit brusnični sok. A ta, kot zatrjujejo strokovnjaki, ne premore nobenega opaznega učinka na tovrstne težave.

"Do dandanes ni nobenih znanstvenih dokazov, da bi lahko sok ali nadomestki prehrani iz brusnic pripomogli k zdravljenju urinalnih okužb," je povedala Sandra Fleming, ginekologinja in porodničarka ter dodala, da sicer s pitjem naravnega soka telesu ne boste škodovali, lahko pa sladkan brusnični sok težave le še poslabša.

Z njo se strinja ginekologinja Allison Hill, ki poudarja predvsem pomen uživanja primerne količine tekočine. "Hidratacija pomaga, a ni treba, da se zato nacejate zgolj z brusničnim sokom."


Obisk zdravnika ni potreben, okužba bo izginila sama

Ideja, da je mogoče okužbo z uživanjem velikih količin tekočine pozdraviti doma, brez obiska zdravnika, je tvegana.

"Pomembno je prepoznati pravo naravo okužbe in v skladu z njo ukrepati, to pa je mogoče le s testi, ki jih opravita zdravnik ali ginekolog. Zavlačevanje z zdravljenjem lahko okužbo le še poslabša, vodi v bolezni ledvic in včasih zahteva bolnišnično zdravljenje z intravenoznimi antibiotiki. Zato ob prvih znakih obiščite zdravnika in ne čakajte, da bo tegoba minila sama po sebi," svetuje Flemingova.

Z njo se strinja ginekologinja Yvonne Bohn, ki opozarja, da je takojšen obisk zdravnika obvezen zlasti, v kolikor se ob sicer znanih simptomih pojavita tudi bolečina v ledvičnem predelu in povišana telesna temperatura.


Kopeli in prhe vagine lahko pozdravijo okužbo

Še en mit, na katerega bi morali takoj pozabiti. Takšni in drugačni postopki, ki vključujejo kopeli in umivanje vagine s paro, lahko porušijo naravno bakterijsko ravnovesje na tem delu telesa in zato zadeve še poslabšajo.

Enako velja za uporabo raznih higienskih pripomočkov, ki so namenjeni negi intime. "Res je, da je z njimi mogoče odstraniti zdravju neprijazne, a s tem tudi prijazne bakterije, tako se poruši naravna mikroflora nožnice, kar pomeni še več težav," opozarja Hillova.


Pomaga vitamin C

Nekatere študije sicer nakazujejo, da nadomestki vitamina C lahko varujejo pred okužbami sečil, vendar vsi strokovnjaki niso zagovorniki te teorije.

"V primerni količini dodatki z vitaminom C ne bodo škodovali, a dolgoročno jemanje teh v odmerkih, ki presegajo dnevno potrebo telesa po tem vitaminu, torej več kot 2000 miligramov na dan, lahko privede do težav s prebavili, bolečin v trebuhu, vnetja požiralnika, zaprtja, utrujenosti, glavobola, nespečnosti in ledvičnih kamnov. Prav tako lahko negativno vplivajo na druga zdravila, ki jih morda uživate," opozarja Flemingova in dodaja, da je vitamine telesu najbolje dovajati s primernimi živili, pred jemanjem nadomestkov pa se obvezno posvetuje z zdravnikom in upoštevajte predpisane količine.


Omejevanje uživanja tekočine ublaži okužbe in pospeši zdravljenje

En od simptomov okužbe sečil je pekoča bolečina pri odvajanju urina. Neredko pripadnice nežnejšega spola z namenom, da bi se jih izognile, uživajo manj tekočine. To pa je velika napaka.

"Pitje vode in nesladkanih čajev samo po sebi ne bo zagotovilo odprave okužbe, a bo nedvomno pomagalo pri zdravljenju," meni Flemingova in dodaja: "Od nekdaj je znano, da povečan vnos tekočine pomaga pri premagovanju omenjenih težav, saj se tako pospeši izločanje urina in skupaj z njim telesu neprijaznih bakteriji iz organizma."

To teorijo podpira tudi nedavno objavljena študija v publikaciji JAMA International Medicine, v kateri je bilo dokazano, da je z uživanjem primerne količine tekočine mogoče tveganje za tovrstne okužbe znižati za 50 odstotkov.


Pomagajo vsi antibiotiki

To ne drži. Zato tedaj, ko vas ujame okužba, ne brskajte po omarici z zdravili, antibiotikov ne jemljite na lastno pest in obiščite zdravnika, ki bo določil pravi vzrok okužbe in predpisal temu primerno zdravljenje.

"Izbor zdravila je pogojen z vrsto bakterije, ki je kriva za tegobo in tudi z vašim splošnim zdravjem. Laboratorijska analiza urina pokaže, katera bakterija je odgovorna za okužbo, na podlagi tega pa zdravnik presodi, katero zdravilo bi bilo najučinkovitejše," opozarjajo vse strokovnjakinje. 

Tudi, če so vam torej antibiotiki ostali od prejšnje okužbe (kar se tako ali tako ne bi smelo zgoditi), pozabite nanje. Kaj lahko je bila njena narava povsem drugačna od te, ki vas pesti po novem, hkrati so morda v vaši omarici zdravila s pretečenim rokom, s katerimi boste svojemu telesu nedvomno povzročili več škode, kot koristi.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kakšna je normalna vagina? ali pa 3 številke, ki dokazujejo, da ste zdravi

Priporočamo tudi: To je 6 jasnih opozoril, da vaša jetra niso zdrava


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)