Ne boste verjeli, katero zdravilo lahko povzroči afte

Tveganje za nadležne afte poviša zdravilo, ki je v domala vsaki domači lekarni.

18.6.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ne boste verjeli, katero zdravilo lahko povzroči afte

Afte so male poškodbe, ki nastanejo v ustni votlini, največkrat na notranji strani lic. Niso nevarne, so pa zelo boleče in nadležne. Strokovnjaki vseh natančnih razlogov za njihov pojav še ne poznajo, pogosto so povezane z virusnimi okužbami, piše Miss7.

Pri nekaterih osebah tveganje zanje povečuje stres, tudi menstrualni cikel, zanje dovzetnejši so posamezniki s tanjšo ustno sluznico.

Gre za ranice, ki so v notranjosti bele ali rumene, zunanji rob pa je svetlo rdeč. Največ nevšečnosti povzročajo med umivanjem zob in med uživanjem jedi, praviloma pa po tednu, dveh izginejo same od sebe.

Obisk pri zdravniku ali zobozdravniku zaradi aft je odveč, razen, kadar te ne zginejo tri tedne ali dlje in se res pogosto pojavljajo, kar pomeni, več kot dvakrat letno.

Včasih posledica jemanja zdravil

Kot rečeno, vsi vzroki za afte niso poznani, mednje pa od prej naštetih lahko sodi  tudi jemanje določenih zdravil, denimo aspirina in zdravil za blaženje osteoporoze. Včasih so posledica mehanskih poškodb, denimo pregrobega ščetkanja zob, nošenja zobnega aparata ali stika ustne sluznice s poškodovanim zobom.

 

En od verjetnih razlogov za nastanek aft so nekatere redke bolezni, stres, tesnobnost in hormonske spremembe ter tudi pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov (železa, folne kisline, cinka ali vitamina B12). Možen razlog zanje so še alergije in občutljivost na nekatero hrano.

Kaj pomaga pri zdravljenju

Za zdravljenje ali blaženje aft se praviloma uporablja lokalne antiseptike in gele, ki vsebujejo protibolečinske učinkovite. Pred uporabo teh se posvetujte z zdravnikom. Priporočljivo je izpiraje z žajbljevim čajem.

In še dobra novica: afte se najpogosteje pojavljajo v starosti od deset do 19 let, pri večini pa se s staranjem pojavnost zmanjša ali povsem izzveni.

Preventiva

  • V namen preventive uporabljate zobne ščetke z mehkejšimi dlačicami in pazite, da pri ščetkanju zob ne boste pregrobi.
  • Izogibajte se hrani, ki ima ostre robove.
  • Redno, vsaj dvakrat na dan si umivajte zobe.
  • Redno obiskujte zobozdravnika.
  • Jejte uravnoteženo, z vitamini in minerali bogato hrano.

Preberite še: 5 neobičajnih, a učinkovitih namigov za boljše zdravje

Morda vas zanima tudi: Edina dva dodatka prehrani, ki lahko podaljšata življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)