Najboljša naravna zdravila za boleče grlo

Boleče in pekoče grlo je v hladnem delu leta pogosto nadloga, ne glede na vzrok pa obstajajo načini, kako ga pomiriti.

24.11.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljša naravna zdravila za boleče grlo

V hladnih dneh se pogosto pojavi boleče grlo. Morda gre za posledico mrzlega zunanjega zraka, suhega zraka v ogrevanih prostorih, velikokrat pa se zgodi, da je boleče grlo simptom virusne okužbe ali bakterijskega vnetja.

Ne glede na to, kaj tiči v ozadju, v vsakem primeru obstajajo naravni pripomočki za odpravo ali vsaj za blaženje neprijetne bolečine, ki onemogoča normalo požiranje in govorjenje. Poglejte nekaj res učinkovitih s portala Dnevnik.hr.

Čaj iz kajenskega popra

Skuhajte čaj po vašem okusu. Skodelici dodajte žlico soka limone, žličko medu in za noževo konico kajenskega popra. Dobro premešajte in pijte toplo, vendar ne vroče, saj se veliko hranljivih snovi iz medu in kajenskega popra pri previsokih temperaturah uniči.

Babičin recept pri bolečem grlu

250 mililitrom vode dodajte dve žlici medu in segrevajte, a ne do vretja. Odmaknite z ognja, dodajte dve žlici soka limone in pijte večkrat na dan.

 

Mlečni napitek s cimetom

Zmešajte žlico sladkorja, ščepec jedilne sode in pol žličke cimeta.

Primešajte 250 mililitrov mleka in dobro zmešajte. Počasi segrevajte, vendar ne do vretja in dodajte žlico medu. Pijte, dokler je še toplo.

Sol in voda

Učinkovit način za zdravljenje vnetega grla je grgranje slane vode. Dva decilitra vode segrejte do vrelišča, dodajte žličko soli in dobro zmešajte. Mešanico pohladite in grgrajte mlačno ter jo nato izpljunite. Ponavljajte večkrat na dan.

Čaj iz kurkume

Za čaj iz kurkume lahko uporabite celo ali mleto začimbo. Če imate na voljo mleto, v približno pol litra vode dodajte dve žlički prahu in mešanico segrevajte do vretja. Če imate celo kurkumo, vodi dodajte približno deset rezin olupljene in na rezine narezane korenine. V obeh primerih naj voda s kurkumo vre približno dve minuti, tako pripravljen čaj zasladite z medom in ga med pitjem nekoliko pogrgrajte.

Jabolčni kis in med

Odlična, že dolgo znana kombinacija za zdravljenje bolečega grla je sestavljena iz medu in jabolčnega kisa: dvema decilitroma vode dodajte žlico medu ter žlico jabolčnega kisa, dobro zmešajte in pijte sveže pripravljen napitek.

Preberite še: Zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z medom

Morda vas zanima tudi: Vitamin D: Odkrili so še en njegov izjemen učinek


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)