Na ta dan v tednu tehtaš najmanj, pravi znanost

To, da je tehtnica do nas prijaznejša, kadar nanjo stopimo zjutraj, vemo. Kako pa je z dnevi v tednu?

31.12.2021 ob 5:05 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Na ta dan v tednu tehtaš najmanj, pravi znanost

Pred nami je novo leto in čas novoletnih zaobljub. Mnogi se s prvim januarjem v želji, da bi izgubili nekaj kilogramov, pogosto zaobljubijo dietam. Na Mični zdrav življenjski slog seveda pozdravljamo, za malce spodbude pa danes pišemo tudi o izsledkih nedavne raziskave, ki se nanaša na merjenje telesne teže.

Na Univerzi v Cornellu so namreč želeli ugotoviti korelacijo med nihanjem teže in različnimi dnevi v tednu. Vemo, da tehtnica kaže nižje številke zjutraj in da smo zvečer težji, a očitno je teža odvisna tudi od tega, ali se tehtamo na ponedeljek ali pa na primer četrtek.

Raziskava je namreč pokazala, da smo na delovne dni lažji, čez vikend pa težji. Najbolj primeren dan za tehtanje naj bi tako bil petek in sicer je na tehtnico najbolj priporočljivo stopiti zgodaj zjutraj. Če imamo torej končni cilj izgube kilogramov, bomo tako najlažje ocenjevali svojo uspešnost. Če se tehtamo enkrat tedensko, torej.

Priporočljivo tehtanje enkrat tedensko

Nekateri ljudje imajo navado, da se tehtajo kar vsako jutro, saj naj bi tako najbolj učinkovito spremljali svoj napredek. A avtorji raziskave takšen protokol raje odsvetujejo. Kot pišejo na portalu Miss7, naj bi vsakodnevno tehtanje lahko zamajalo našo motivacijo. Ni namreč nujno, da bomo vsak dan tehtali manj, tudi, če se diete striktno držimo. Takšen dnevni rezultat nam lahko povzroči frustracije in kaj hitro izgubimo voljo do hujšanja.

Strokovnjaki tako priporočajo, da svojo težo preverjamo le enkrat ali največ dvakrat tedensko. Poleg tega pa se je potrebno tudi zavedati, da rezultat na tehtnici ni edini pokazatelj uspeha pri izgubljanju telesne teže.

Če na primer intenzivno telovadimo, pridobivamo mišice, ki tehtajo več od maščobe. Številke bi nas tako zopet lahko pahnile v slabo voljo, da smo neuspešni, četudi to ne bi držalo. Bolj od tehtanja je tako priporočljivo redno fotografiranje, saj bodo slike pokazale več kot tisoč besed. No, v tem primeru številk!

Preberite še: Pet najboljših pijač, kadar ne morete spati (in tri, ki jih zvečer res ni dobro piti)

Morda vas zanima tudi: Izjemno zdrav del orehov, ki ga ne smete zavreči (čeprav večina ga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)