Koliko časa potem, ko preboliš gripo, ne smeš na zabavo

Morda boš morala kakšno izpustiti.

9.1.2018 ob 7:35

gripa_micna.jpg

Prav tebe je gripa ali katera druga virusna nadloga položila v posteljo. Obupana se sprašuješ, ali boš morala izpustiti vse zabave ter se tolažiš z mislijo, da boš potem, ko bo vročina padla, glavobol izginil in bo nos povsem prehoden, lahko obiskala vsaj tiste, ki še prihajajo.

Bolje, da ne, pravijo strokovnjaki

"V povprečju simptomi gripe trajajo od tedna do deset dni," je za Health povedala Margarita Rohr z zdravstvene šole Langone Health univerze New York in dodala: "Čeprav drži, da ste najbolj kužni dan preden se simptomi sploh pokažejo ter od pet do sedem dni potem, ko so ti že prisotni,  tudi tedaj, ko skoraj izginejo, viruse prenašate na ljudi v okolici."

"Četudi se res počutite bolje, to ne pomeni, da ste povsem zdravi in da ne trosite več naokoli mikrobov, ki bi lahko nekoga drugega položili v posteljo," dodaja Sherif Mossad, specialist infektolog s klinike Cleveland.

"Nihče ne želi izpustiti zabav, a bodite obzirni do prijateljev, sodelavcev in tudi članov družine ter se, čeprav vročine nimate več, držite ob strani," svetuje Rothova.

Kako dolgo ostati doma?

"V idealnem svetu bi morali še vsaj pet do sedem dni potem, ko se pozdravite, počivati doma. Ker to velikokrat res ni mogoče, pa se držite napotka, da doma ostanite vsaj še 24 ur potem, ko telesna temperatura pade ter seveda, kadar se kljub temu, da vas ne kuha več, počutite slabo. Pri tem upoštevajte dejstvo, da tedaj, ko povišano temperaturo zbijate z raznimi zdravili, niste nič manj kužni kot kadar telesu dopuščaš, da se z njo spopada samo. Temperatura res ni prisotna, a kljub temu širite viruse," opozarja Rothova.

Pomislite na druge

"Če res morate prej na zabavo, ki vas čaka, se primerno opremite. Nikoli se v družbo ne podajate brez robčkov, z njimi si ob kihanju ali kašljanju pokrijte usta in nos. Če jih zmanjka, uporabite svoj komolec, nikoli pa ne kašljajte in kihajte v dlan," svetuje Mossad in dodaja:

"Redno si umivajte roke, ne dotikajte se oči, nosa in ust. Zlasti ne, tik preden objamete svojo sestrično, ki je niste videli vse od lanskega novega leta. Pazite tudi, da svojih bacilov ne boste prenesli na hrano in pijačo, ki nista namenjeni vam."

Na drugi strani zgodbe

Če se znajdeš na drugi strani enačbe ter se zabavaš z nekom, ki je komaj prebolel gripo, naslednji dan pa obležiš, ga nikar ne krivi za vse hudo. Simptomi okužbe se razvijejo dva do tri dni potem, ko v tvoje telo vstopi virus in za to, da naslednji dan po zabavi zboliš, ni kriv tisti, ki si ga objela prejšnji večer, temveč nekdo, s katerim si se rokovala nekje na začetku tedna.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)