Kako gojiti in uporabljati ameriški slamnik

Ameriški slamnik lahko gojite tudi sami, izdelki iz njega pa prinašajo številne koristi na zdravje in odpornost.

11.2.2022 ob 6:24 | Foto: Gulcin Ragiboglu/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Kako gojiti in uporabljati ameriški slamnik

Ameriški slamnik že dolgo slovi kot zdravju zelo prijazna rastlina, ki pozitivno vpliva na delovanje imunskega sistema. Da je njegov sloves upravičen, dokazujejo tudi z njim povezana dejstva, predstavljena na nedavni mednarodni znanstveni konferenci v Švici, kjer so izpostavili njegov vpliv na  imunski sistem in pojasnili ozadje njegovega delovanja.

Novejša odkritja namreč dokazujejo, da lahko izdelki iz ameriškega slamnika, pa naj gre za pastile, kapljice ali druge oblike, bakterije in viruse uničijo, če pripravek iz te rastline v ustih zadržimo za 20 sekund.

V cvetovih, koreninah in listih ameriškega slamnika so namreč prisotne bakterije, ki so močnejše od patogenih mikrobov.

To je v času, ko na nas še vedno preži koranivirus ter tudi druge sezonske tegobe, zagotovo dobra novica. Naslednja dobra, z ameriškim slamnikom povezana vest pa je, da je zelo nezahtevna rastlina in jo lahko gojite tudi sami. Prihajajoča pomlad je idealna priložnost, da z njim popestrite vrt.

Več vrst rastline

Ameriški slamnik ali po latinsko Echinacea sodi v družino sončnic. Obstaja več vrst te rastline, najbolj znana in tudi razširjena je vijolična Echinacea purpurea. Echinacea angustifolia je prav tako vijolična, vendar z ožjimi cvetnimi lističi. Obe sta z vidika uporabe v zdravilstvu dokaj enaki.

Bledo vijolični ameriški slamnik Echinacea pallida je lepa rastlina z bujnim listjem ter bogatim cvetenjem, vendar ni tako razširjena, saj za rast potrebuje suhe in sončne predele.

Omeniti gre še slamnik z rumenimi cvetovi Ratibida pinnata, tudi ta uspeva v bolj sušnih predelih, njegov dom so največkrat savane. Obe ti vrsti premoreta zdravilne učinke, a večkrat se jima pripisuje bolj okrasno vlogo. Za razliko od vijoličnega ameriškega slamnika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda (@my_fave_flowers)

Pogoji za rast

Uspeva v domala vseh klimatskih pogojih. Ni zahteven glede sestave zemlje in bujno grmičevje ter prav takšne cvetove tvori tudi, če je podlaga bolj skopa s hranljivimi snovmi. Je pa res, da ne mara težke, ilovnate in preveč razmočene prsti.

Najbolj bo hvaležen za dobro odcedno podlago, obogateno z organskimi gnojili.

Sadike ali semena

Ameriški slamnik lahko vzgojite iz semen. Ko ga boste enkrat imeli na vrtu, se bo tako razmnoževal sam. Bo pa hitreje in lažje zrastel v bujno grmičevje, če se boste odločili za sajenje sadik.

Kajti pri sejanju semen bo rastlina prvič zacvetela šele nekje po dveh, treh letih. S sajenjem sadik bo šlo hitreje.

Kdaj sejati

Ameriški slamnik lahko posejete takoj, ko se umakne najhujši zimski mraz. Torej v predelih z zmernim podnebjem že drugega meseca v letu. Zemljo nekoliko prekopljite, vanjo posujte semena in jih pokrijte s kopreno ter tako preprečite, da bi jih pojedle ptice ali drugi obiskovalci vrta.

Če se boste odločili za sajenje sadik, lahko počakate malo dlje. Najboljši čas za sajenje teh je pomlad vse do zgodnjega poletja, ko temperatura zemlje doseže nekje 18 stopinj Celzija.

Pri sajenju sadik upoštevajte, da naj bo med njimi vsaj 30 centimetrov prostora, zemlja naj pokrije korenine v celoti, dokler se ne ukoreninijo, skrbite za stalno vlago. Dodatno gnojenje, če ste tla obogatili s kompostom, ni potrebno, zalivajte enkrat do dvakrat na teden.

Ameriški slamnik je sicer odporen na sušo, a najbolj uspeva, če ima redno vlago. Že ukoreninjene rastline zalivajte počasi in tedaj, ko se zgornja plast zemlje povem posuši.

Ameriški slamnik lahko gojite v koritih, v tem primeru mu bolj, kot sončna, odgovarja polsenčna lega, posajen na vrtu pa obožuje veliko sonca.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gardens and Architecture (@gardens_and_architecture)

Vse koristi ameriškega slamnika

Ko se rastlina razbohoti in zacveti, privablja metulje, čebele in druge insekte, ki so koristni ali zgolj samo lepi.

Cveti vse od poletja do prve zmrzali. Tedaj se z njegovimi semeni hranijo tudi zunanje ptice.

Uporaba ameriškega slamnika

Za zdravljenje oziroma za preprečevanje bolezni, zlasti okužb, so uporabni vsi deli rastline. Od cvetnih lističev do listov in korenin.

Vse o tej rastlini še ni znano zato natančnega odgovora na vprašanje, kateri del je najboljši, še ni. Nekateri verjamejo, da je največ koristnih molekul v korenini. Te je najbolje nabirati v pozni jeseni, ko rastlina odcveti.

Odrežite manjši košček, da bo rastlina lahko rasla naprej. Korenino očistite, narežete na manjše koščke in jih posušite na zračenem mestu, vendar ne na direktnem soncu. Posušene korenine shranite v dobro zaprti stekleni posodi.

Cvetove in liste se nabira takoj, ko rastlina zacveti. Odrežite daljša stebla, oblikujte šopek in ga obesite narobe obrnjenega na zračno mesto.

Pod šopek postavite čisto posodo, saj začno cvetni lističi s sušenjem odpadati. Povsem posušene pospravite v dobro zaprte steklene posode.  

Iz tako pripravljenega slamnika lahko kuhate čaj: dve čajni žlički posušenih listov in cvetov stresite v  240 mililitrov vrele vode, počakajte 15 minut, precedite, sladkajte z medom in pijte.

Tudi korenino lahko uporabite za pripravo čaja: dve čajni žlički suhe korenine v 240. mililitrih vode kuhajte od 20 do 30 minut, precedite in sladite po želji.

Ameriški slamnik lahko kombinirate z drugimi zelišči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ananta Health (@_anantahealth)

Previdnost ni odveč

Je dokaj varen za uporabo, a previdno zlasti, če se poslužujete z njim obogatenih dodatkov prehrani, zdravil ali prehranskih dopolnil.

Pretiravanje in nepravilna uporaba teh lahko povzročita slabost, bruhanje, bolečine v želodcu, v sicer redkih primerih pa vendar, tudi alergijo. Zato z njimi začnite počasi in opazujte odziv telesa.

Vsekakor pa se je pred jemanjem dodatkov prehrani v vsakem primeru pred tem primerno posvetovati z zdravnikom.

Povzeto po portalu Green Thumb Nursery

Preberite še: Vitaminska bomba ali kaj vse zmore kivi

Morda vas zanima tudi: Zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z medom


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)