Če se vam dogaja to, potem nosite premajhen modrček (in kako najti idealno velikost)

Premajhen modrček ne samo, da ne opravlja dobro svoje naloge, temveč povzroča tudi nelagodje in lahko izzove težave z zdravjem.

14.3.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Če se vam dogaja to, potem nosite premajhen modrček (in kako najti idealno velikost)

Sledovi naramnic in pasu na koži, stiskanje pod dojkami in slaba opora, vse to so znaki nepravilne velikost modrčka.

Kadar je ta prevelik, ne more dobro opravljati osnovne naloge, pretesen pa se hitro strga, ovira pri gibanju, na koži pušča sledi in povzroča bolečine v zgornjem delu telesa.

Če se v svojem modrčku ne počutite prijetno se vam najbrž že dozdeva, da se vam ne prilega. A kako zagotovo vedeti, da je pretesen? Tu je nekaj dokazov, da vas občutki ne varajo.

Na koži nastajajo odrgnine in izpuščaji

Pretesen modrček lahko povzroča kožne težave, denimo vnetja lasnih mešičkov ali folikulitis, dermatitis, odrgnine in vnetja zaradi trenja.

"Kadar pretesno oblačilo drgne ob kožo v kombinaciji z znojem pride do vnetja lasnih mešičkov oziroma folitikulisa. Gre za neprijetno posledico pretesnih naramnic, ki ne samo, da je boleča, temveč zaradi poškodb kože bakterije lažje prodrejo v notranjost telesa.

Odrgnine, ki spominjajo na opekline, so posledica visoke temperature, do katere pride zaradi trenja. Vse te kožne poškodbe je mogoče preprečiti tako, da izberete oblačila, tudi modrček, prave velikosti," je povedala dermatologinja Heather Downes.

Stalno ga morate popravljati

Naramnice modrčka, ki zaradi gibanja stalno polzijo s svojega mesta in jih morate neprenehoma popravljati so še en pokazatelj, da vam je opora dojk premajhna.

Pojavil se je refluks (ali so se okrepili njegovi simptomi)

"Tesna oblačila, kot so tista, namenjena preoblikovanju postave, stiskajo prsni koš in trebuh, s tem je ovirano delovanje prebavil, kar vodi v prebavne težave, denimo refluks oziroma vračanje želodčne kisline v požiralnik," opozarja Downesova in dodaja, da višje tveganja zanj povzroča tudi premajhen modrček.

Dojke vam bežijo iz košaric

Morda je modrček na prvi pogled povsem primeren, a ko ga oblečete, dojke na sredini ali ob straneh bežijo iz košaric.

"To pomeni, da je premajhen in ob tem povzroča še bolečine, zlasti če je njegov spodnji del okrepljen s kostjo," je povedala lastnica verige za prodajo spodnjega perila Robynne Winchester.

Modrček mora lepo objeti dojke in bi se moral povsem prilegati njihovi obliki ter velikosti.

V zgornjem delu telesa občutite bolečine

"Najpogostejši težavi z velikostjo modrčka so premajhne košarice ali preveč ohlapne naramnice," pravi Winchesterova. "Posledice tega so, da modrček ne nudi prave opore, je neudoben in povzroča bolečine v hrbtu ter ramenih. Ženske praviloma skušajo težavo z ohlapnimi naramnicami reševati tako, da jih dodatno zatisnejo, s tem pa se pojavijo bolečine v ramenih. "

In ko smo pri preveč zatisnjenih naramnicah Downesova  pravi, da še poslabšajo kožne težave. "V svoji praksi velikokrat vidim posledice tega, med katere sodi tudi seboroična keratoza oziroma benigni tumor, ki prizadene kožo. Izdajajo ga rjavkaste pege, nekoliko dvignjene nad kožo. Te lezije lahko zatekajo, krvavijo in so zelo boleče.

Kako prilagoditi velikost modrčka

Glede na naravo težave obstaja več metod za odpravo težav z ne prilegajočim modrčkom.

Zapenjaje na drugi zaponki

Če modrček običajno zapenjate na prvi ali drugi zaponki, je najpreprostejša rešitev, da začnete zapenjati na zunanji. S tem ga boste podaljšali za kakšen centimeter,

Prilagodite naramnice

Nekaj je treba vedeti o modrčkih: večino dela opravlja njegov spodnji rob oziroma pas pod dojkami in ne naramnice ali košarice.

Zategovanje naramnic, kadar je pas modrčka ohlapen, povzroči, da se ta dvigne, kar dodatno omili podporo. Če se vam naramnice in pas modrčka zajedajo v kožo, težavo popravite tako, da jih nastavite na večjo velikost.

Omislite si nove modrčke

Včasih je edina rešitev nov nakup. Zmotno je prepričanje, da v odrasli dobi nosimo vedno eno in isto velikost modrčka. Oblika, polnost in velikost dojk se pod vplivom različnih dejavnikov spreminjajo, tem spremembam je treba prilagajati velikost tega dela spodnjega perila.

Oleg Elkov/Gettyimages

Kakšen je pravi modrček

Najprej razbijmo mit: ni prave in napačne velikosti dojk. Če ste z nakupom modrčka odlašali, ker menite, da ste obsojeni na prevelike ali premajhne dojke, pozabite zmotno prepričanje in si dopovejte, da so vse prave velikosti in da za vse obstaja pravi modrček.

Po besedah Winchester ga izdaja:

Raven spodnjega dela

Spodnji del modrčka mora telo objemati tik pod dojkami, ne sme biti pretesen in ne preširok. Srednji del modrčka, kjer se stikata košarici, se mora lepo prilegati telesu, kar pomeni, da ob njega ne sme odstopati, prav tako ne sme pritiskati ob telo.

Udobne košarice

Košarici morata povsem objemati in privzdigniti tkiva dojk. Med košaricami in kožo ne sme biti praznega prostora, če ima modrček kosti, morajo te lepo slediti obliki dojk. Pretesen modrček s kostmi namreč povzroča poškodbe na koži in izzove bolečine, pri prevelikem pa se košarice ne prilegajo dojkam.

Dojke se v njem lepo poravnajo

Način je preprost: nagnite se naprej in z desno roko sezite v levo košarico, ter lepo poravnate dojko. Če s tem nimate težav in se lepo prilega, bradavica pa ni stisnjena, je modrček pravi. Postopek ponovite še na drugi strani.

Kako izbrati pravo velikost modrčka?

Najboljši in najbolj verodostojen način za izbor je merjenje s šiviljskim metrom. Najprej pod prsmi, tako dobite  osnovno velikost 65, 70, 80 ...  Odstopanje je lahko dva centimetra, kar pomeni, da velikost 70 ustreza obsegu od 68 do 72 centimetrov pod prsmi.

Zapišite si izmerjene vrednosti, nato pa se zmerite še čez dojke. Merite tako, da je merski trak na hrbtu v višini, kjer se modrček zapenja, spredaj pa čez bradavice.

Ko dobite obe vrednosti, primerjajte obseg čez dojke z obsegom pod prsmi in določite velikost košarice: 

  • Košarica A: če je prsni obseg od podprsnega večji za 12 do 14 centimetrov
  • Košarica B: če je prsni obseg od podprsnega večji 14 do 16 centimetrov
  • Košarica C: če je prsni obseg od podprsnega večji 16 do18 centimetrov
  • Košarica D: če je prsni obseg od podprsnega večji 18 do 20 centimetrov
  • Košarica E: če je prsni obseg od podprsnega večji 20 do 22 centimetrov
  • Košarica F: če je prsni obseg od podprsnega večji 22 do 24 centimetrov

Primer: če je vaš obseg pod prsmi 68-72 centimetrov, čez prsi pa 80-82 centimetrov, vam ustreza velikost modrčka 70B.

Tesen modrček je zelo neudoben in v najslabšem primeru povzroča bolečine. Nakup modrčka primerne velikosti je na prvi pogled zahtevna naloga, a trud bo zagotovo poplačan z udobjem med nošnjo, saj se boste le v njem počutili ter prijetno.

Povzeto po portalu Healthline.com

Preberite še: Kje v Sloveniji kupiti lep modrček, če so prsi večje od 75E?

Morda vas zanima tudi: Šest modrčkov, ki jih potrebuje vsaka ženska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)