Jajca v solati: Zakaj je to res dobra kombinacija

Z dodajanjem jajc solati se okrepijo učinki zelenjave.

8.1.2022 ob 5:01 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Jajca v solati: Zakaj je to res dobra kombinacija

Že od malih nog poslušate, da je zelenjava zdrava. Zato so solate pogosto na vašem jedilniku. In prav je tako. Zlasti, če so večinoma sestavljene iz surove zelenjave, kateri so dodana kuhana jajca.

Raziskava znanstvenikov univerze Purdue je namreč dokazala, da uživanje kuhanih jajc s surovo zelenjavo poveča absorpcijo karotenodiov, posebnih antioksidantov, prisotnih v darovih narave. In to kar za devetkrat.

Boljši izkoristek karotenoidov niža verjetnost za srčno-žilna obolenja, za nekatere oblike raka in za bolezni oči.

To je vsekakor dobra novica za vse tiste, ki obožujejo trdo kuhana jajca in se zavedajo pozitivnega učinka teh na zdravje, hkrati si ne predstavljajo obroka brez solate.

Spodbudni rezultati

Raziskava je bila sicer izvedena na manjšem vzorcu. V njej je sodelovalo 16 študentov, razdeljenih v tri skupine. Ena skupina je vsak dan uživala solato iz različne zelenjave, vendar brez jajc. Druga je bila deležna solate s polovico jajca in tretja skupina solate s tremi jajci. Pri osebah, ki so uživale največ jajc, so strokovnjaki zaznali znatno boljšo absorpcijo karotenoidov, so zapisali v časopisu Sience Daily.

Kako torej izkoristiti nove informacije?

Ko boste naslednjič pripravljali solato iz listnate solate, radiča, naribanega korenja, rdeče pese in podobne zelenjave, ji dodajte kuhano jajce. Ali dva, ter tako še okrepite učinke zelenjave na zdravje.

Preberite še: Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav

Morda vas zanima tudi: Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)