»Prepričana sem, da je v Sloveniji veliko depresivnih vagin« (resnična izpoved)

Vaginalna depresija ali vulvodinija je kronična bolečina zunanjega spolovila. Zaradi te diagnoze trpi vse več žensk. Med njimi je tudi naša sogovornica, ki je odkrito spregovorila o morebitnih vzrokih in kako si pomaga.

19.3.2022 ob 10:02 | Foto: Unsplash | Avtor: P. Pa.

»Prepričana sem, da je v Sloveniji veliko depresivnih vagin« (resnična izpoved)

"Končno sem dobila diagnozo," je rekla prijateljica, ko me je poklicala po telefonu. "Ne boš verjela, ampak očitno imam vaginalno depresijo." Ko sem slišala te besede, sem najprej bruhnila v smeh, ker sem mislila, da se šali, nato pa je z resnim glasom vse skupaj še enkrat ponovila in dejala, da ni hec in da je to čisto prava diagnoza, zaradi katere trpijo mnoge ženske. 

Začelo se je kot vnetje

Prijateljičine težave so se pričele pred nekaj meseci, ko so se pojavile bolečine med spolnim odnosom. Pojavil se je izcedek iz nožnice, kmalu za tem je začela opažati še, da ji usiha spolna sla.

"Vse našteto me je začelo skrbeti, zato sem obiskala ginekologinjo. Mesec dni sem jemala antibiotike, dobila sem tudi svečke, ki naj bi uravnavale PH. Stvari so se nekoliko izboljšale, a ne za dolgo. Ginekologinja me je nato napotila na nadaljnje preglede, kjer so mi podali diagnozo," je pojasnila.  

"Ko sem slišala za vaginalno depresijo, nisem mogla verjeti svojim ušesom, a sem potem ob raziskovanju in preverjanju ugotovila, da je to to. Živim hiter življenjski tempo. V zadnjih mesecih sem šla čez številne stresne situacije, ki so najverjetneje vplivale na moje zdravje in se izrazile tam spodaj. Nekaterim se pokaže na mentalnem stanju, meni se je pa očitno tako," je povedala naša sogovornica. 

 

V podzavesti ubiješ željo, ker se bojiš bolečine

Če bi pomislili, da pride do vaginalne depresije zaradi pomanjkanja spolnih odnosov, temu ni nujno tako, pravi naša sogovornica. Pri njej so se namreč težave začele pojavljati kljub redni spolni aktivnosti.

"V poštev pride le en položaj, misijonarski," nam pove in doda, da je ta boleč in pekoč občutek tudi razlog, da ji ni do odnosa.

"Nekako nimaš želje in potrebe. No, tudi če jo imaš, te kmalu mine, ker začne boleti. V podzavesti ubiješ slo. To je tudi velika katastrofa za odnos s partnerjem, saj se ta začne krhati.

Meni ni do spolnosti, ker me boli, on me pa vsak večer prigovarja k temu. Izgubila sem željo, slo ... borim se sama s sabo in potem se še vsak večer borim z njim, ker mu moram vsak dan znova pojasnjevati, zakaj ne morem."

A kljub temu ni vse tako črno. Pove nam še, da se vseeno dogaja tudi, da med spolnim odnosom nima težav. Opazila je, da je to predvsem takrat, ko ni pod tako hudim stresom in ko ima ostale stvari vsaj približno urejene.

"Veliko je odvisno od partnerja, koliko in kako ti pomaga doma in pri ostalih opravilih," in doda, da si želi, da to ne bi bila tabu tema in da bi se o tem govorilo več, saj je prepričana, da je prav to pogosto povod za razpad številnih zvez.

"Prepričana sem, da je v Sloveniji veliko depresivnih vagin, a se ženske tega sploh ne zavedajo. Ženske moramo biti danes za vse vse. Smo partnerice, mame, gospodinje, imamo kariere, igrati moramo psihiatre in še kaj ... Zelo pomembno je, da razčistiš te stvari, jih poskušaš odmisliti in se sprostiti. Meni res pomaga, da se veliko smejim, grem na kakšen izlet in se malo razvajam."

Sicer pa obstaja trudi bolj strokoven izraz za vaginalno depresijo in sicer vulvodinija. Gre za kronično bolečino zunanjega spolovila. Siptomi so bolečina, srbenje in nelagoden občutek v predelu danke ter boleč spolni odnos. Vzroki za nastanek niso popolnoma znani. 

Preberite še: Zakaj nič več ne seksava (resnične izpovedi žensk)

Morda vas zanima tudi: Razkrita idealna velikost penisa za ženske orgazme


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)