Edini upravičen razlog za depilacijo intime

Sramne dlake so tam z namenom, obstaja pa samo en upravičen razlog za njihovo odstranjevanje.

30.4.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Edini upravičen razlog za depilacijo intime

Zagotovo ste se že kdaj vprašali, kakšen je resnični namen sramnih dlak, ki ne glede na raso in spol v določeni starosti zrastejo domala vsakomur.

Dejstvo je, da mnogi s tem niso najbolj zadovoljni ter jih na takšne in drugačne načine odstranjujejo ali vsaj zmanjšujejo njihov obseg. Pa je to pametno in smiselno? Kakšna je vloga teh dlačic in ali obstaja upravičen razlog za njihovo odstranjevanje? Odgovore na ta in še druga, z njimi povezana vprašanja, ima portal Self.

Da ne bo dilem: kaj sploh so sramne dlake?

Odgovor na to vprašanje naj bi bil povsem preprost: sramne dlačice do dlake, ki rastejo na področju genitalij. So en od pokazateljev spolnega zorenja, saj se pri večini pojavijo v puberteti.

Tedaj telo spolno dozoreva in s tem povezana hormonska dogajanja povzročajo določene fizične spremembe. Denimo znatnejša poraščenost (dlačice pod pazduhami, na obrazu, sramne dlačice) ter druge očitne znake odraščanja: rast dojk, menstruacija, večja moda, mišice, poglobljen glas in akne.

Kakšen pa je namen sramnih dlak?

"Nanje je mogoče gledati kot na vratarje, ki pred vdorom tujkov in mikrobov varujejo vagino," je povedala Sherry Ross, ginekologinja z medicinskega centra Saint John’s iz Santa Monice.

 

Hkrati služijo kot nekakšna blazina in kožo na genitalijah ščitijo pred trenjem, do katerega prihaja med spolnim odnosom in tudi pri stiku z oblačili.

Z vidika evolucije jim znanost pripisuje še drug pomen: leta 2012 so v publikaciji Journal of Advanced Research objavili prispevek, v katerem so zapisali, da sramne dlake potencialnemu partnerju nakazujejo spolno zrelost in sposobnost imeti potomce.

Zakaj nekateri odstranjujejo sramne dlake?

"Za večino mojih pacientk manj sramnih dlak pomeni boljšo higieno vagine," je povedala Rossijeva. Tudi leta 2015 opravljena študija, objavljena v časopisu The Journal od Sex Medicine, ki je vključevala 1110 prostovoljk je dokazala, da ženske sramne dlačice v večini primerov odstranjujejo zato, ker je gola intima z njihovega vidika bolj higienična. Drugi razlogi pa so še boljše počutje, višja spolna privlačnost, velikokrat jih k temu napeljejo tudi družbene norme.

"Nihče nima nikomur pravice govoriti, kako naj neguje svoje telo in če gola intima pomeni boljše počutje, sta depilacija ali britje povsem sprejemljivi. A dejstvo je, da sramne dlake niso znak slabe higiene in da vulva, ki ni obdana z dlačicami, ni avtomatsko čistejša, kot poraščena," navaja ginekologinja in dodaja: "Ključno za čistočo intimnih predelov je redno umivanje teh.

Pri tem bodite pozorni, da mila in geli ne bodo zašli v notranjost vagine. Ob redni in dosledni higieni z vidika čistoče med golo in poraščeno intimo ni razlik. Nič ni narobe, če se zaradi gole intime počutite snažnejši, a naj to, da vam ni uspelo na depilacijo ne zbudi občutka, da ste umazani."

Kaj pa spolna privlačnost?

Leta 2015 so v časopisu Journal of Sex Medicine objavili rezultate raziskave, v kateri je 60 odstotkov od 439 moških povedalo, da jim je pri partnerkah najbolj všeč gola intima. Vsak ima svoj okus in spreminjanje videza zgolj z namenom nekomu ugajati, ne bi smelo biti pravilo, a žal velikokrat je.

"Včasih ženske intimo depilirajo zgolj zaradi pritiska partnerja," glede na izkušnje s pacientkami navaja Rossova in dodaja, da takšnega početja ne odobrava, kajti nihče ne bi smel nikogar siliti v spreminjanje zunanje podobe ne glede na razlog in namen. Seveda pa obstaja velika razlika v izražanju želja po videzu intime: "Bi si malo pristrigla dlačice, da te bom lažje razvajal ," je povsem drugače kot: "Joj, poraščeno imaš. Ogabno."

Obstaja samo en dober razlog za odstranjevanje sramnih dlak

Edini dober in upravičen razlog za odstranjevanje sramnih dlačic je torej želja vsake posameznice. Če jih odstranjujete zato, ker se potem bolje počutite, ne oklevajte, navaja ginekologinja. V kolikor to počnete zato, ker menite, da je gola intima bolj sprejemljiva ali celo zaradi pritiska partnerja, raje prenehajte.

Bodite pozorni na tveganja

Čeprav je odstranjevanje sramnih dlačic pogosto, pa prinaša tudi nekatera tveganja. Decembra 2012 so v časopisu Urology objavili rezultate osemletne raziskave, v kateri so spremljali posledice urejanja intimnega področja in zabeležili 11.700 z odstranjevanjem poraščenosti povezanih nesreč. 335 od teh tako hudih, da so ženske morale poiskati pomoč na urgentnih oddelkih bolnišnic.

Za 83 odstotkov poškodb so bile krive britvice.  A tudi tiste, ki se poslužujejo depilacije, niso imune na negativne posledice odstranjevanja dlačic. Ena od njih je vraščanje, ki je najpogostejša kožna težava po depilaciji intimnega področja, navajajo na kliniki Mayo.

Vrasle dlačice ne samo, da so neprijetne na pogled, povzročijo lahko tudi vnetja, brazgotine in okužbe.

Za boljše rezultate

Torej: ne glede na možne zaplete s kožo, se vam ni treba odpovedati britju ali depilaciji intime. Poskrbite pa, da boste kar najbolj zmanjšali tveganje za morebitne kožne poškodbe.

Pri britju na kožo vedno nanesite kremo, gel ali peno za britje in se postopka lotite z novo, ostro britvico. Dlačice na občutljivih delih brite v smeri rasti in ne v nasprotni smeri. Britvice naj imajo vsaj dve rezili, dobrodošle so tudi takšne, ki imajo dodane vlažilne trakove (z aloe vero ali kakavovim maslom).

Dobra izbira je depilacijska krema ali laserkso odstranjevanje dlak.

Prav je, da po britju kožo nahranite z losjonom, a za nežno, ki prekriva intimne predele, uporabite takšnega, ki ne vsebuje dišav in drugih dražečih dodatkov. Izberite losjon ali kremo z naravnimi in protivnetnimi sestavinami, ki pomirijo, nahranijo in navlažijo kožo in se izogibajte pretesnim oblačilom, ki bi zaradi trenja ob stiku z zaradi britja ali depilacije občutljivo polt, povzročila vnetja in druge neprijetne posledice.

Preberite še: Adelina izjava o depilaciji, ki je navdušila mnoge ženske

Morda vas zanima tudi: 7 načinov za preprečevanje vraščanja dlačic


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)