Dve jajci za zajtrk ne zagotavljata dovolj beljakovin (dodajte jima to!)

Beljakovine igrajo v telesu več pomembnih vlog, zato je ključno, da jih s prehrano zaužijemo dovolj.

12.11.2022 ob 6:58 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dve jajci za zajtrk ne zagotavljata dovolj beljakovin (dodajte jima to!)

Beljakovine so pomembna sestavina zdrave in uravnotežene prehrane.

Ne samo, ker so nepogrešljive za razvoj in pravilno delovanje mišic temveč tudi, ker pozitivno vplivajo na metabolizem, ker telo za njihovo presnovo potrebuje trikrat več energije, kot za presnovo enostavnih ogljikovih hidratov ter maščob in ker skrbijo tudi za zdravo srce in ožilje, saj so raziskave dokazale, da je primerna količina beljakovin povezana z nižjo količino slabega holesterola v krvi.

Vse beljakovine, živalskega ali rastlinskega izvora, pozitivno vplivajo še na zdravje kosti in nižajo tvegane za osteoporozo, nepogrešljive so za močne nohte in zdrave lase ter za močno odpornost.

Beljakovine za zajtrk

En najbolj razširjenih mitov o prehrani je, da dve jajci za zajtrk zagotovita idealno količino beljakovin.

Zakaj ta ne drži, sta pojasnili prehranski strokovnjakinji Brierley Horton in Vanessa Risseto. Obe menita, da z dvema jajce v telo ne vnesemo dovolj beljakovin in nizata, kaj jima je treba za primerno količino teh oddati.

Koliko beljakovin sploh?

Risettova pravi, da je to odvisno od več dejavnikov, med drugim od spola, telesne teže in aktivnosti posameznika, okvirno priporočilo pa se glasi, da naj bi dnevno zaužili 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne teže.

Za zajtrk naj bi v telo vnesli odd 25 do 40 gramov beljakovin.

Pojasnila je, da je v dveh jajcih beljakovin približno 12 gramov, kdor želi doseči količino 30, mora zajtrku dodati še kakšen drug vir teh snovi.

Kako do dovolj beljakovin?

Seveda ni nič narobe, če za zajtrk pojeste dve jajci. Ta živila so namreč prava zakladnica vitaminov in mineralov, beljakovin in maščob. Med pomembnimi hranili v jajcih so na prvih mestih vitamin B12, cink, vitamin D in holin. 

Kaj dodati zajtrku?

Horotonova meni, da, v kolikor so jajca vaša prva izbira, tem dodajte samo nekaj fižola ali beljakovinski kruh, poln beljakovin je tudi sveži sir, odlična je skuta, tudi pusto puranje meso.

V 100 gramih tega je 24 gramov beljakovin, prav toliko jih je v enaki količini polnomastnega sira, v 100 gramih skute ali zrnčastega sira jih je beljakovin kar 25 gramov.

V skuti je tudi veliko aminokislin, ki telesu pomagajo pri sintezi novih beljakovin, hkrati je odličen vir zdravih maščobnih kislin in dobrodošla v prehrani sladkornih bolnikov, v njej je vitamin B2 ali riboflavin, ki je nepogrešljiv za presnovo maščob in ogljikovih hidratov v energijo, omeniti gre še kalcij in fosfor, oba sta pomembna za močne in zdrave kosti. V vsakem primeru je skuta koristen dodatek zajtrku.

Povzeto po portalu Well and Good.com

Preberite še: Zjutraj sladoled, popoldne banane (strokovnjaki pojasnjujejo, kdaj je najbolje jesti katera živila)

Morda vas zanima tudi: RECEPT za slastno gurmansko omleto (skrivnost je v dodatkih!)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)