Največja napaka pri cvrtju jajc na oko

Chefinja razkriva, katera pogosta napaka pri cvrtju jajc je največkrat kriva za nezadovoljiv rezultat.

10.4.2022 ob 5:25 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

Največja napaka pri cvrtju jajc na oko

Da priprava na oko ocvrtih jajc ni mačji kašelj večina spozna, ko se tega kuharskega podviga loti sama. Kajti tako pripravljena jajca velikokrat niso lepo zapečena in so po vrhu še surova, spet drugič so preveč pečena in rumenjak ni tekoč, velikokrat se zgodi, da se ta tudi razlije, skratka, nemalo stvari gre lahko narobe, posledično ne tekstura in ne okus ocvrtega jajca nista takšna, kot naj bi bila.

Chefinja Juanita Hennessey je za Mirror pojasnila, da je za vse prej omenjene tegobe krivo olje. Natančneje, količina in temperatura tega:

"Premalo olja ne bo pripeljalo do pravega rezultata, saj se jajce tako ne bo lepo zapeklo. Enako bo, če olje ne bo, preden ga boste razbili vanj, res vroče," je povedala chefinja in dodala:

"Olja mora biti toliko, da povsem prekrije dno ponve. Zgolj nekaj kapljic ni dovolj. Da jajce po vrhu ne bi bilo surovo, nekaj žlic vročega olja poljite po rumenjaku. Ponev lahko pokrijete s pokrovko. Toplota in para bosta poskrbeli, da se bo rumenjak zapekel, še vedno pa bo tekoč."

Na takšen način se bo jajce lepo zapeklo, dobro segreto olje bo zagotovilo hrustljav beljak.

Kaj pa začimbe?

Za boljši okus lahko jajce posujete s poprom ali kajenskim poprom, ščepec soli dodajte šele, ko je že ocvrto, sicer bo ta začimba na rumenjaku pustila bele madeže.

Malo drugače

Če ne marate hrustljavega beljaka, jajce ocvrite na način, ki ga priporoča Jamie Oliver:

V ponvi segrejte maslo ali olje. V vročo maščobo razbijte jajce, približno minuto ga cvrite na prvotni temperaturi, nato to znižajte, pokrijte jajce in ga cvrite še približno eno minuto. Na koncu ga posolite z drobno mleto soljo.

Beljak bo pečen, a mehak, rumenjak pa tekoč in okusen.

Preberite še: Svetlejši ali temnejši rumenjak: kateri je v resnici bolj zdrav

Morda vas zanima tudi: Skrivna sestavina za popolna umešana jajca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)