7 resnih opozoril, da je čas za očala (ne ignoriraj jih)

Čeprav menite, da vam oči povsem dobro služijo obstajajo znaki, ki opozarjajo, da morda potrebujete očala.

12.7.2019 ob 4:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

zenska_ocala_optik_micna.jpg

Če kot otrok niste nosili očal morda menite, da jih nikoli ne boste potrebovali. A na žalost v večini primerov temu ni tako. Sčasoma namreč domala vsake oči opešajo in potrebujejo malo pomoči. S čim opozarjajo, da je čas za okulista, pojasnjuje Insider.

Pogosto mežikate

Če pogosto mežikate bi se bilo smiselno naročiti pri optiku ali okulistu.

"Neredko se zgodi, da nekdo vidi slabo, vendar tega sploh ne opazi saj ne ve, kakšen je normalen vid," je povedal okulist Michael Chernich in dodal, da se oči kljub temu mučijo z uravnavanjem ostrine predmetov, na katere se osredotočajo, na stisko pa opozarjajo s pogostejšim zapiranjem in odpiranjem vek.

Bližnji ali oddaljeni predmeti so zamegljeni

V kolikor opažate, da so predmeti, ki so blizu ali tisti, ki so od vas oddaljeni zamegljeni, ni dvoma, da potrebujete očala.

Branje obcestnih napisov, prometnih znakov, tabel ali menija v restavraciji ne bi smelo predstavljati težave. V kolikor le težko preberete napisano, črke ali predmeti pa so megleni, je to mogoče spremeniti s primernimi očali.

Zdi se vam, da se oči ob zrenju v zaslon hitro utrudijo

Oftalmologinja Rachel Siegel opozarja, da utrujene in pekoče oči ob zrenju v zaslon niso vedno posledica preobremenjenosti, temveč kaj lahko nakazujejo na slabši vid.

Kadar vas oči že po pol ure dela pečejo, se solzijo, stanje pa se iz tedna v teden slabša, obisk v primerni ordinaciji ne bo odveč.

Branje vam povzroča težave

Če pri prebiranju knjige vidite dvojno in se težko osredotočite na napisane vrstice, je prav tako čas za pregled pri okulistu.

Zlasti, če se težave pojavljajo zgolj v določenem delu dneva, denimo zjutraj ali zvečer. Ob neprimernem ukrepanju bodo sčasoma prisotne cel dan.

zenska_branje_ocala_knjiga_micna.jpg

Časopise ali knjige berete z daljše ali krajše razdalje, kot nekoč

Sklanjanje nad knjigo ali oddaljevanje telefona od oči med branjem sporočil so jasni znaki slabega vida. S primernimi očali  je mogoče poskrbeti, da boste znova lahko brali z razdalje, s kakršne ste nekoč.

Velikokrat vas boli glava

Pogosti glavoboli so tih pokazatelj tega, da se oči v zrenju v predmete, ki so blizu ali daleč, preveč naprezajo. Kadar se glavobol pojavi po branju, gledanju televizije, zrenju v zaslon telefona ali računalnika ni dvoma v to, da vaš vid peša.

Pogosto si manete oči

Če si morate pogosto meti in mečkati oči to pomeni, da se ob vsakodnevnih aktivnostih hitro utrudijo in vaš vid ni več tako brezhiben kot nekoč.

"Ob slabem vidu oči trpijo, opravljajo težje delo in se zato utrudijo, pomagati pa jim je mogoče s primernimi očali," je povedal Chernich.

Priporočamo tudi: 7 načinov, kako ohraniti zdrav vid, če cel dan sedite za računalnikom Ali pa: Najboljša živila za oster vid in zdrave oči

Preberite še: Adijo praskam na sončnih očalih 

Morda vas zanima še: Najboljše polnjene paprike iz pečice (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)