5 manj znanih učinkov alkohola na telo

Če ste mislili, da poznate vse, ste bili v zmoti.

27.5.2018 ob 5:30

alko_micna.jpg

Saj veste, kako gre. En kozarček pijače po službi se hitro zavleče in dobre namere o tem, da boste zjutraj, preden boste šli na delo, odtekli še običajno razdaljo, se razblinijo v trenutku, ko na budilki naslednji dan pritisnete gumb za dremež.

Bodimo pošteni: pretiravanje z alkoholom prinaša negativne posledice. Nekatere so vsem že več kot dobro znane, obstajajo pa tudi manj očitne, zato bolj skrite, a nič manj nadležne.

Portal Women's Health niza pet takšnih, o katerih do sedaj niste razmišljali.

Že sama misel nanj spodbuja nastajanje hormonov sreče

Ob misli na prvi požirek se vam pocedijo sline. Študije so pokazale, da ima že pričakovanje nečesa prijetega enak učinek na možgane, kot samo dejanje: v njih se začne pospešeno izločati hormon dobrega počutja, dopamin. Žalostna novica za vse, ki jih čaka naporen dan. Prav zaradi tega hormona je tako težko ostati zgolj pri enem požirku ali kozarčku rujne kapljice.

Samozavest izhaja iz fermentiranega sladkorja, ki zapluje po žilah

Dejstvo je, opojne pijače človeka navdajo s samozavestjo. Nekoliko manj znano je ozadje tega. Za samozavest in sproščenost po nekaj kozarčkih se lahko zahvalite v alkoholnih pijačah prisotnemu etanolu, ki med alkoholnim vrenjem nastane iz sladkorja. Potem, ko pride v kri, po krvnem sistemu potuje do možganov in navda z občutkom, da ste najboljši, najlepši in nepremagljivi. Imate radi mehurčke? Dodaten pritisk spodbuja absorpcijo alkohola v krvni obtok in vse te občutke še okrepi.

Trpele bodo vaše oči

Verjeli ali ne, alkohol negativno vpliva na organ vida. Študija kanadske univerze Western je dokazala, da prilagajanje oči na zunanje dražljaje okrni za 30 odstotkov. Tudi, če količina alkohola v krvi ne presega tiste, ob kateri še lahko sedete za volan. Če je vaš vid meglen, torej raje pokličite taksi, čeprav niste spili toliko, da bi presegli dovoljeno mejo.

Pogosteje boste morali na malo potrebo

Alkohol v telesu ovira sproščanje anti diuretičnega hormona (ADH), ki je zaslužen za to, da vam ponoči ni treba hoditi na malo potrebo. Kadar je tega hormona v telesu premalo, voda preplavlja vaš mehur in tega je treba prazniti pogosteje. Namig: izberite žgane pijače. Tudi te sicer ovirajo sproščanje omenjenega hormona, imajo pa manjši volumen in zato je tekočine v telesu tedaj, ko nazdravljate z njimi, manj.

Alkohol razpade na maščobne kisline

Ko pride alkohol v jetra, tam razpade na maščobne kisline, ogljikov dioksid in vodo. Kadar  je opojne kapljice le preveč, jetra ne morejo pravočasno razgraditi vsega alkohola, kar vodi v neizbežnega mačka. Jetra na uro lahko presnovijo približno deset gramov alkohola, kolikor ga je v decilitru do decilitru in pol vina. Zato ostanite v razumnih mejah, storite sebi in svojim jetrom uslugo in se izognite glavobolu naslednji dan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)