3 miti o zaščiti pred soncem

Ne glede na to, da ste že lepo zagoreli, zaščita pred soncem je še vedno obvezna.

23.8.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

3 miti o zaščiti pred soncem

Četudi imate proti koncu poletja lepo zagorelo poletno polt, vseeno nikar ne pozabite na zaščitno kremo. Sonce je še vedno zelo močno, koža pa izpostavljena nevarnim žarkom, ki povzročajo kožnega raka in druge bolezni. Najbolj učinkovita zaščita je še vedno izogibanje soncu, vsaj v sredini dneva, zaščitna oblačila in pa seveda kreme z zaščitnim faktorjem. Te je treba seveda tudi pravilno uporabljati.

O zaščiti pred soncem sicer krožijo številni urbani miti, razdrli smo jih nekaj.

Koža z več melanina ne potrebuje kreme za sončenje.

Melanin v koži sicer res pomaga odbijati UVB žarke in kožo ščiti pred opeklinami. A četudi je naša koža temnejša, ni občutljiva in ob izpostavljenosti na soncu ne postane rdeča, to ne pomeni, da je sonce zanjo kaj manj škodljivo. Dermatologi opozarjajo, da je tudi temnejši tip kože občutljiv na UVA žarke, ki lahko hitro povzročijo prezgodnje staranje kože in gube. Žarki prodrejo v genetski zapis kožnih celic in jih poškodujejo. Teh poškodovanih celic lahko hitro nastane preveč, to pa lahko povzroči nastanek kožnega raka.

Prav tako je zmotno prepričanje, da kreme za sončenje ne potrebujejo temnopolti. Raziskave so pokazale, da 1 od 3 temnopoltih žensk ne uporablja zaščitnih sredstev, vseeno pa je njihova koža enako podvržena kožnim boleznim.

Višji kot je zaščitni faktor, boljša je krema.

To vedno ne drži. Mnogokrat proizvajalci krem z visokim zaščitnim faktorjem pravzaprav zavajajo potrošnike o tem, kako dobro zaščito nudijo. Poleg tega se ti, misleč, da so povsem zaščiteni pred UVA žarki, soncu izpostavljajo preveč in znova tvegajo možnost kožnih bolezni.

Raziskave so tudi pokazale, da so kreme z visokim zaščitnim faktorjem (50 in več) pravzaprav manj učinkovite v boju z UVA žarki. Gre za to, da večja koncentracija kemikalij, ki zavirajo vdor UVB žarkov (ti preprečujejo opekline), dovoljuje UVA žarkom, da prodrejo globlje v kožo.

V ZDA so testirali 20 krem z visokim faktorjem (SPF), ki naj bi zagotavljale zaščito tako pred UVA kot UVB žarki, in ugotovili, da bi le dve od sedmih (z zaščitnim faktorjem 50+) prestali evropski test za zaščito pred UVA. Ostalih petih v Evropi ne bi smeli prodajati.

Kreme z visokim faktorjem tudi sicer vsebujejo večje koncentracije kemikalij za filtriranje sončnih žarkov kot tiste z nižjim SPF. Te so že povezali tudi z različnimi alergijskimi reakcijami na koži in celo nekaterimi hormonskimi neravnovesji.

--> Kako visok na bo UV filter

Kreme ne potrebujemo v senci in pod oblačili.

Najboljša zaščita pred soncem so sicer še vedno oblačila, vseeno pa je priporočljivo, da smo ob večji izpostavljenosti soncu s kremo namazani po vseh delih telesa, tudi tistih, ki jih zakrivajo oblačila. Ultravijolični žarki so vseeno škodljivi za kožo.

Mnogi pozabljajo na zaščito tudi ob oblačnih dnevih ali ko sonce ni tako močno. Toda vedno, ko je telo izpostavljeno dnevni svetlobi, ki nam jo daje sonce, smo podvrženi škodljivemu vplivu UV žarkov. Seveda je njihovo delovanje na kožo toliko manjše, kot če smo direktno izpostavljeni soncu, a tisti z bolj občutljivo kožo se lahko hitro (dobesedno) opečejo.

Preberite še: Osem izjemnih koristi aloe vere za kožo

Morda vas zanima tudi: To so vse skrivnosti Korejk, ki slovijo po najlepši koži na svetu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)