Kdaj krema za sončenje ni učinkovita

Kreme za zaščito pred soncem imajo rok uporabnosti in dobro je vedeti, kako prepoznati takšno, ki ni več učinkovita.

19.7.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kdaj krema za sončenje ni učinkovita

Čeprav bi morali kožo pred sončnimi žarki ščititi vse leto, se večina k sončnim kremam zateka v poletnih mesecih. In tedaj se kaj rado postavlja vprašanje, ali je tista, ki je v omarici ostala od lani, še primerna za uporabo, ali bi bilo bolje kupiti novo. Dermatologi za Pervention nanj odgovarjajo takole.

Ali se kreme za sončenje pokvarijo?

Tako kot vsi drugi kozmetični izdelki, imajo tudi sončne kreme rok uporabnosti, ki je praviloma naveden na embalaži in bi ga vsekakor morali upoštevati. Kajti čeprav menite, da je krema s pretečenim rokom še uporabna, je bolje misel na to, da bi se z njo zavarovali pred sončnimi žarki, opustiti.

"Kreme za sončenje ne trajajo večno, zato pri tisti, ki vam je ostala od lani preverite, če njen rok uporabnosti ni morda že potekel," je povedala dermatologinja Lauren Fine in dodala: "Krema s pretečenim rokom ne bo nudila prave zaščite, z njo boste dovzetni za sončne opekline in še huje, povečali boste tveganje za kožnega raka."

Skratka, ne uporabljajte kreme s pretečenim rokom.

Kako vedeti, ali je krema še dobra?

Vendar datum uporabnosti ni edino merilo, ki govori o učinkovitosti in neoporečnosti sredstva za zaščito pred soncem.

 

"Krema, ki jo nosite na plažo, jo izpostavljate visokim temperaturam in vročemu soncu, se lahko pokvari še preden se izteče njen rok uporabnosti," opozarja Lance Drown, dermatolog iz New Yorka ter dodaja:  "Če opažate, da je spremenila barvo, vonj ali teksturo, je nikar ne uporabljajte, temveč si nemudoma omislite novo."

Še ena pomembna postavka za zaščito

In najpomembnejše pri uporabi krem z zaščitnim faktorjem: te učinkovito varujejo le, kadar so na kožo nanesene v primerni količini in se nanose redno obnavlja.

"Študije kažejo, da ljudje v povprečju nanašajo komaj polovico priporočene količine zaščitnega sredstva," opozarjata dermatologa in dodajata, da to pomeni, da je moč kreme, ki se sicer ponaša z zaščitnim faktorjem 30, primerljiva z zaščitnim faktorjem 15 ali 12.

Količina kreme za zaščito telesa znaša približno 30 gramov (primerljivo s prostornino kozarčka za žgane pijače), na obraz naj bi jo nanesli za grahovo zrno, pomembno pa je tudi redno obnavljanje nanosa: "Vsaki dve do štiri ure je treba kožo ponovno zavarovati.  Odvisno od aktivnosti (obvezno po kopanju in otiranju), in tudi od tega, kako močno se znojite."

In za konec: za optimalno zaščito pred sončnim žarki bodite pozorni na rok uporabe kreme, na njeno barvo, teksturo in vonj ter redno in s primerno količino obnavljajte nanose. Koža vam bo hvaležna.

Preberite še: Pet usodnih napak pri zaščiti pred soncem

Morda vas zanima tudi: Kako negovati opečeno kožo, ki se lušči (svetuje dermatologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)