7 razlogov za nanos kreme za sončenje tudi ko niste na plaži

Opekline, ki jih na koži pustijo sončno žarki medtem, ko poležavate na plaži, še zdaleč niso edini razlog za zaščito pred njimi. Teh je veliko več.

24.6.2018 ob 4:20

zenska_krema_za-soncenje.jpg

Končno je tu poletje in medtem, ko ga želite dodobra izkoristiti ter vsak trenutek preživeti pod vročim soncem, nikar ne zanemarite pomena nanašanja kreme z zaščitnim faktorjem. A pozor, poležavanje na plaži, ob bazenu ali pohajkovanje po gorah še zdaleč niso edine priložnosti, v katerih na zaščito pred soncem ne smete pozabiti. Poglejte si še sedem razlogov, zakaj jo nanašati vsak dan. Brez izjeme.

Ker vas sonce lahko opeče tudi med vožnjo z avtomobilom

Menite, da so sončni žarki koži neprijazni samo tedaj, ko ste zunaj? Pomislite še enkrat. Tudi med vožnjo v avtomobilu ali na avtobusu ti pridejo v stik s poltjo. Skozi stekla namreč prodirajo UVA žarki, ki sicer ne povzročajo opeklin, kar pa ne pomeni, da niso odgovorni za trajne poškodbe kože.

Res je, da stekla UVB žarkov, ki so krivi za rdečo in pekočo polt, ne prepuščajo in da je vse več avtomobilskih stekel izdelanih tako, da varujejo tudi pred UVA žarki, a previdnost ni nikoli odveč.

Ker vas lahko opeče tudi na letalu

Niso samo prevozna sredstva, ki potujejo po tleh, razlog za skrb. Celo stekla na letalih lahko prepuščajo dovolj UVA žarkov, da povzročijo poškodbe kože. Sicer drži, da so tem najbolj izpostavljeni piloti.

Leta 2015 izvedena študija je namreč pokazala, da je pilot med letenjem podnevi v eni uri leta izpostavljen tolikšni količini sončnih žarkov, kot med 20 minutnim ležanjem v solariju. Tudi ko potujete z letalom, torej zaščita pred soncem ne bo odveč.

Ker nekatera zdravila povečujejo občutljivost kože

Je že tako, da včasih zdravilo, ki pomaga pri premagovanju ene tegobe, povzroči drugo. Tako denimo velja, da farmacevtski izdelki, ki so namenjeni zdravljenju aken, srčnih bolezni in različnih vnetji okrepijo fotosenzibilnost polti. V kolikor uživate katera od njih, bodite pri zaščiti kože prav posebej dosledni.

Ker opekline še zdaleč niso edini negativni vpliv sončnih žarkov

Več študiji, med njimi tudi tista, ki so jo izvedli strokovnjaki z univerze Michigan je pokazalo,  da kratkotrajne opekline še zdaleč niso edina negativna posledica pretiravanja z bivanjem na soncu.

Sončni žarki negativno vplivajo tudi na elastičnost polti, spodbujajo nastanek pigmentnih madežev, povzročajo prehitro staranje in še veliko več. Zato pozabite na prepričanje, da je zagorela polt pokazatelj zdravja. V resnici je ravno nasprotno: bleda koža je zdrava koža.

Ker sončni žarki ubijajo kožne celice

Čeprav ste prepričani, da škodljive posledice opeklin izginejo takoj, ko koža ni več pekoča in rdeča, to ne bo držalo. UV žarki prodirajo v globlje plasti kože, kjer trajno poškodujejo celice in povzročijo celo njihovo odmiranje.

Ker nekatere oblike kožnega raka nimajo vidnih simptomov

Bazalnocelični kožni rak (squamous cell carcinoma, SCC) je druga najpogostejša oblika kožnega raka in je pogosto posledica pretiranega izpostavljanja soncu. Praviloma napreduje počasneje od melanoma in se velikokrat ne kaže z značilnimi simptomi. Pogostejši je pri starejši populaciji in pri posameznikih s svetlejšo poltjo, zato je pomembno, da se prav ti dosledno ščitijo pred soncem in opravljajo redne preglede pri dermatologu.

Ker kožni madeži, ki jih povzroča sonce, ne zginejo zlahka in jih je včasih treba zdraviti

Če je na vaši polti po zaslugi obiska plaže kar nekaj novih kožnih madežev, ne pričakujte, da bodo ti zlahka izginili. Lise, hiperpigmentacija in melazma, ki so posledica neenakomernega kopičenja melanina, včasih ne izginejo dolge mesece, odvisno seveda od intenzitete težave.

Nekatere posledice sončnih žarkov so tako trdovratne, da jih je treba zdraviti z laserskimi postopki in kemičnimi pilingi, preprečiti pa jih je mogoče z dosledno uporabo primerne zaščite pred soncem.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)