10 učinkov paradižnika na zdravje, za katere še niste slišali

Vseh teh najbrž niste poznali.

11.4.2018 ob 5:25

paradajz.jpg

Čeprav bi večina brez dvoma izstrelila, da je paradižnik zelenjava, gre z botaničnega vidika za sadje. To morda že veste, ne veste pa, da je bila odločitev o tem, ali ga umestiti med sadje ali zelenjavo, sprejeta na Ameriškem vrhovnem sodišču. Leta 1893 se je tam z glasovanjem odločalo med sadjem in zelenjavo in večina je bila za slednje. Zato, ker je bilo to bremenjeno z nižjimi davki.

Kar pa s prehrambnega vidika sploh ni pomembno. Kar šteje je, da je paradižnik okusen, naj bo surov ali kuhan in da prinaša številne prednosti za zdravje. Poglejte deset njegovih najmočnejših vplivov, ki jih niza portal Beauty and Tips.

Varuje pred boleznimi srca

Prva in nepomembnejša korist paradižnika je v tem, da niža tveganje za bolezni srca. Študija, v kateri so sodelovale pripadnice nežnejšega spola je pokazala, da je pri tistih, ki si na teden sedem do desetkrat privoščijo paradižnik, za 30 odstotkov nižje tveganje za pojav srčno žilnih bolezni v primerjavi z onimi, ki ga jedo manj ali ga sploh ne. In pojasnilo: v paradižniku prisotni niacin, folna kislina in vitamin B6 so tesno povezani z nižjim tveganjem za težave z našo neutrudno črpalko.

Znižuje količino sladkorja v krvi

Naslednji čudovit vpliv paradižnika je tisti na količino sladkorja v krvi in je zato dobrodošel v prehrani sladkornih bolnikov. V paradižnikih so namreč skopo zastopani ogljikovi hidrati, so pa na drugi strani bogat vir kroma, ki pozitivno vpliva na količino krvnega sladkorja.

Varuje pred trombozo

Krvne strdke v ožilju ali trombozo je mogoče preprečiti z uživanjem paradižnikovega soka. V eni od na to temo izvedeni raziskavi se je izkazalo, da je pri ljudeh, ki na dan spijejo 240 mililitrov paradižnikovega soka, znatno nižje tveganje za pretirano strjevanje krvi in s tem za trombozo.

Pred poškodbami varuje DNA

Pozitivni učinki paradižnika vključujejo tudi zaščito DNA. Visoke količine v njem prisotnih vitaminov C in A, v telesu delujejo kot antioksidanti in tako DNA ščitijo pred vplivom prostih radikalov ter varujejo tudi pred prezgodnjim staranjem.

Zagotavlja lepše lase

Paradižnikov sok je dobrodošel za krepitev las in jim med drugim zagotavlja zavidljiv sijaj. Zaradi v plodu prisotnih vitaminov in mineralov, krepi njihovo strukturo, kisline iz njega pa uravnavajo pH vrednost lasišča. Maska za lase iz paradižnikovega soka lasem vrača življenje in premaguje prhljaj.

Skrbi za zdrave kosti

Paradižnik ohranjanja močne kosti. Vsebuje namreč kostem prijazna vitamin K in mineral kalciji, ob tem pa še antioksidant likopen, ki dokazano pozitivno vpliva na zdravje okostja.

Z njim je mogoče negovati kožo

Številni izdelki za čiščenje polti vsebujejo likopen, katerega naravni vir je paradižnik. Da bi z njim negovali obraz, olupite plod in olupek za pet minut položite na obraz. Polt bo čista ter svežega in zdravega videza.

Znižuje vpliv rakotvornih snovi

V paradižniku sta prisotni klorogenska in kumarinska kislina, ki se uspešno borita proti učinkom rakotvornih snovi, ki se sicer nahajajo v okolju in cigaretnem dimu.

Izboljšujejo vid

Tudi za dober vid je lahko zaslužen paradižnik. Z rednim uživanjem tega se je mogoče zavarovati pred sivo mreno, prav tako za dober vid skrbita v njem prisotna vitamina A in C, ki varujeta pred nočno svetlobo, tu so še antioksidanti zeaksantin, lutein in likopen. Ti varujejo pred poškodbami oči in jih ščitijo pred vplivi sončne svetlobe.

Varuje pred vnetji

Z vsakodnevnim uživanjem paradižnika je v telesu mogoče znižati tveganje za številne bolezni, kot so obolenja srca, osteoporoza, rak prostate ter kožni rak. Vse to zaradi v njem prisotnih antioksidantov, ki do izraza pridejo celo bolje, kadar je rdeči dar narave predhodno termično obdelan.

Avtorica: M. FL.
Foto: Pexels


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)