10 resnic, ki jih morate poznati, preden se odločite za vegansko hrano

Ne glede na to, kakšen je vaš razlog za odrekanje živilom živalskega izvora, dobro je poznati nekaj ključnih dejstev o veganskem načinu prehranjevanja.

21.6.2018 ob 3:38

punca_sportnica-kuhinja-ananas-banane_sadje.jpg

Odločitev o načinu prehranjevanja je osebna zadeva, velikokrat pogojena z zdravjem, počutjem, stilom življenja in tudi z moralnimi prepričanji. Ne glede na to, kaj nekoga napelje k temu, da iz prehrane izloči živila živalskega izvora, vsak, ki se za takšen korak odloči, bi moral o veganstvu poznati nekaj ključnih dejstev. Med njimi sledečih deset, ki jih razkrivajo na portalu Insider

Okolica bo o spremembi imela svoje mnenje

Tega bodo družina, prijatelji, sodelavci ter drugi jasno in glasno izrazili. V množici ljudi, ki so vam bolj ali manj blizu bodo takšni, ki bodo na vašo odločitev za zajčjo hrano gledali z viška, drugi se vam bodo posmehovali, tretji bodo radodarni z napotki, bodo tudi takšni, ki se jim boste smilili tedaj, ko bodo pogledali na vaš izbor jedi. Neštetokrat boste deležni vprašanja: zakaj?

V resnici vam nanj ni treba odgovarjati. Odločitev o načinu prehrane je samo vaša ter pred nikomer je ni treba zagovarjati in ne opravičevati. Tudi razlogov zanjo vam, če tega nočete, ni treba pojasnjevati.

Treba bo nekoliko raziskovati

Na prvi pogled se res zdi preprosto, vendar je treba upoštevati dejstvo, da veganska živila niso tako samoumevna, kot je videti od daleč. Zato bo vsaj spočetka treba malo raziskovati, brati deklaracije ter se za vsako živilo na trgovski polici prepričati, ali res sodi v koncept vašega načina prehranjevanja. Res je, nakupi bodo trajali malo dlje, a če ste se namenili biti dosledni, si boste zanje pač morali vzeti čas. In kdaj na obisk k družini ali prijateljem prinesti  svojo hrano.

Ni se vam treba odpovedati "mlečnim izdelkom"

Kolikokrat ste že slišali nekaj podobnega: z veseljem bi bil vegan, a nikoli se ne bi mogel odpovedati siru, jogurtu ali podobnim mlečnim izdelkom. Na srečo je ponudba veganskih nadomestkov za mlečne izdelke na trgu vse bolj pestra in prilagojena okusom, tako da se vam "mlečnim izdelkom" resnično ne bo treba odreči.

Enako velja za "meso"

Tudi proizvajalci veganskih namazov, salam, pleskavic ter drugih "mesnih" izdelkov izpopolnjujejo svojo tehniko in velikokrat presenetijo z dobrotami, ki še kako spominjajo na tiste, ki se ne morejo ponašati z napisom veganski.

Veliko priljubljenih prigrizkov je že veganskih

Pa se tega do sedaj sploh niste zavedali. Nekateri krekerji, keksi, bonbončki, slani prigrizki ne vsebujejo živil živalskega izvora. Seveda smo tu znova pri drugi točki: berite deklaracije, velikokrat boste prijetno presenečeni ter spoznali tudi, da samo zato, ker je nekaj vegansko, ni nujno tudi zdravo.

Razširili boste pogled na hrano

Spoznavali boste kuhinje širom sveta in končno pokukali iz cone udobja ter ugotovili, da je veganstvo veliko več kot testenite s paradižnikovo omako (brez parmezana) in solato. Ne, veganska hrana ni pusta in dolgočasna, ter vse jedi, ki sodijo v njen koncept nimajo enakega okusa.

Zdravje vam bo hvaležno

Ne samo, da je veganska prehrana povezana z nižjim tveganjem za bolezni srca in druge kronične težave, prav tako boste, ko se boste zanjo odločili, občutili več telesne energije, vaša prebava bo boljša, saj boste povečali vnos vlaknin, v telesu se bo zadrževalo manj tekočine, vaša polt bo lepša in še bi lahko naštevali.

Je dieta z nagrado

Če boste na veganski način življenja gledali kot na izločevalno dieto in razmišljali le o tem, čemu vse se morate odpovedati, vas bo hitro minil ves začetni zanos. Raje zato nanjo glejte kot na način prehrane, ki prinaša številne koristi tako vam, kot okolju. Ki nudi nešteto možnosti tako glede priprave jedi, kot okusov. Na prehrano, s pomočjo katere je mogoče odkrivati vedno nove okuse in sestavine. Na način življenja, ki prinaša nagrado ožjemu in širšemu okolju, živalim in vašemu zdravju.

Glejte nanjo kot na darilo sebi in planetu. Tako ji boste, če se boste odločili zanjo, zlahka sledili. Čeprav drži, da bo na začetku težko, sčasoma pa bo nedvomno vedno lažje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)