10 nasvetov, ki bodo pregnali napihnjenost v trebuhu

Prebavila z napihnjenim trebuhom sporočajo, da so v stiski, tako pa jim lahko pomagate.

11.6.2019 ob 4:00

zenska_prebava_tezave_micna.jpg

Vas vsak dan znova v slabo voljo spravlja napihnjen trebuh? Zaradi njega ne samo, da ne morete obleči najljubše oblekice, negativno vpliva tudi na vašo samozavest in skrajni čas je, da sprejmete ukrepe, ki ga bodo za vedno odpravili. Nekaj več kot učinkovitih je za Pop Sugar nanizala gastroenterologinja  Peyton Berookim.

Previdno z obroki

Prvi korak k preprečevanju napihnjenosti so premišljeno sestavljeni obroki. Ti naj bodo lažji, predvsem pa manjši in v rednih razmahih. Trije glavni obroki z malico, počasno uživanje hrane in temeljito žvečenje bodo nedvomno znižali tveganje za napihnjen trebuh.


Ne zanemarite vlaknin

Med vzroki za napihnjenost sta slaba prebava in zaprtje, kar je največkrat posledica preskopega vnosa vlaknin. Počasi povečajte količino teh in tako pomagajte prebavilom pri razgradnji in izločanju hrane iz telesa ter na takšen način premagajte napihnjenost. Odrasla oseba naj bi vsak dan zaužila približno 30 gramov vlaknin iz celih žit, sadja in zelenjave.

kroznik_zelenjava_solata_micna.jpg

Premišljeno izbirajte pijače

Hidratacija je nedvomno pomembna, a pri tem bodite pozorni na vrsto pijač. Gazirani napitki povzročajo znatnejšo napihnjenost. Pozor: gazirana mineralna voda pri tem ni nedolžna. Raje pijte običajno, brez mehurčkov.


Izogibajte se mleku

Napihnjenost je morda posledica intolerance na laktozo. Gre za mlečni sladkor, ki se nahaja v mleku, sirih in drugih tovrstnih izdelkih. Za nekaj dni se jim odpovejte in če opazite razliko v smislu izboljšanja, se v prid ravnega trebuha poslovite od mleka in mlečnih izdelkov.

mleko_kozarec_steklenica_micna.jpg

Med uživanjem hrane ne pijte

Če ob uživanju hrane zraven še pijete, povečujete možnost za napihnjen trebuh. Ob hrani zaužita tekočina ovira delovanje prebavil, ta počasneje razgrajujejo živila, kar pomeni, da dlje ostanejo v želodcu, kar vodi v napihnjenost.


Omejite vnos živil, ki znatno napenjajo

Nekatera živila, čeprav sicer zdrava, spodbujajo napihnjenost. Zlasti so na tem seznamu stročnice, kapusnice, čebula in podobne. Vsebujejo namreč specifičen sladkor rafinozo, ki se v prebavilih spremeni v fruktozo in galaktozo, slednja skozi prebavni trakt potuje nespremenjena v debelem črevesju pa jo kot hrano uporabljajo črevesne bakterije, ki pri presnovi galaktoze sproščajo pline, kot so vodik, metan in ogljikov dioksid. Ti povzročajo napihnjen trebuh in vetrove.

fizol_posoda_zlica_micna.jpg

Telovadite

Telesna aktivnost pozitivno vpliva na celo telo, tudi na prebavila in preprečuje zaprtje ter napihnjenost, zato je redna vadba koristna z vidika preprečevanja napetega trebuščka.


Ne žvečite žvečilnih gumijev

Zaradi žvečenja žvečilnega gumija se v prebavila ujame veliko zraka, posledično je trebuh napet.

zenska_zvecilni_micna.jpg

Pomagajte si s probiotiki

Ti skrbijo za zdravo črevesno floro, s tem za zdrava prebavila in preprečujejo napihnjenost.


Omejite vnos soli

Pretiravanje s soljo je en ključnih vzrokov za napihnjenost, saj vodi v zadrževanje vode v organizmu in s tem v večji trebuh, kot bi ga želeli.

Če se vam zdi, da ste s to začimbo pretiravali, poskrbite za znatnejšo hidratacijo in tako vsaj nekoliko izničite učinke previsoke količine natrija v organizmu.

sol_solata_solnica_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 9 navad, zaradi katerih vaš trebuh ni raven Ali pa: 5 preprostih rešitev za boljšo prebavo

Preberite še: Trik z ingverjem, ki odpravlja napihnjenost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)