5 preprostih rešitev za boljšo prebavo

Težave s prebavo, kot je napihnjenost, lahko rešite na povsem preproste načine.

19.8.2018 ob 3:24

trebuh_roke_telo_zenska_micna.jpg

"Morda se zdi, da se prebava začne v ustih in konča v debelem črevesu, a zadeva je veliko bolj zapletena. Kajti vanjo je vključenih nešteto mehaničnih in kemičnih procesov, hkrati pa prebava močno vpliva na nas in naše počutje. Kadar ne deluje dobro, se pojavijo napihnjenost in vetrovi, smo slabe volje, brez energije, poruši se ravnovesje hormonov in še bi lahko naštevali," je za Pop sugar povedala prehranska svetovalka Lila Volkas. Zato je pomembno, da prebavila delujejo brezhibno. Kako pa to doseči?

Vzemite si čas za obroke

Natrpani urniki pogosto ne dopuščajo odmora za dostojno kosilo. Časa je na voljo komaj za sendvič, ki ga pojeste mimogrede,  s tem pa zdravju in dobremu delovanju prebavil ne delate nobene usluge.

"Kadarkoli je le mogoče, si vzemite čas, ki naj bo res namenjen obroku," priporoča Lila in dodaja: "To pomeni, da odmislite vse zvoke in druge motnje, da pozabite na telefone in računalnike ter tedaj, ko jeste, samo jeste. Preden se sploh usedete k mizi, nekajkrat globoko vdihnite in se sprostite, ter v miru zaužite obrok."

Bodite pozorni na temperaturo hrane

Velika, hladna solata prebavi ni tako prijazna, kot se vam zdi. Čeprav morebitni negativni vplivi mrzle hrane na prebavo nikoli niso bili dokazani, takšna živila odsvetuje že stara kitajska medicina.  Da bi ublažili vpliv hladne hrane, Volkasova priporoča nekaj požirkov tople vode ali čaja pred, med in po obroku. Kajti na takšen način je surova hrana veliko bolj prijazna prebavi. Tudi sestavine smutijev naj bodo sobne temperature, prav tako strokovnjakinja svetuje dodajanje toplih začimb, kot sta cimet in ingver, ki pomagajo v prebavilih dvigniti temperaturo zaužitih napitkov.

Prežvečite hrano

Zadeva se zdi povsem sama po sebi umevna, vendar večina zaužitih grižljajev ne prežveči dovolj. "Hrana naj bi v želodec prišla v čim manjših koščkih, le tako se lahko v prebavilih povsem razgradi in telo iz nje vsrka vse koristne sestavine," znano, a pogosto pozabljeno dejstvo niza Lila. Enako velja za pijače in smutije. Uživajte jih v čim manjših požirkih, največ za velikost žlice.

Povečajte količino želodčne kisline

Celice v želodcu izločajo spojino, imenovano klorovodikova kislina, ki je bolj znana pod imenom želodčna kislina. Ta pomaga razgrajevati zaužito hrano. Kadar je te premalo, je prebava otežkočena. Prehranska strokovnjakinja zato priporoča uživanje razredčenega jabolčnega kisa z dodatkom začimb, ki spodbujajo toploto, kot sta prej omenjena ingver in cimet. Kozarcu tople vode zjutraj dodajte dve žlici kisa. Z njim je mogoče najlažje poskrbeti za primerno količino želodčne kisline. Res pa je, opozarja nutricionistka, da lahko ta postopek okrepi simptome zgage in refluksa, zato ga tistim, ki imajo te težave, odsvetuje.

Povečajte količino prebavi prijaznih bakteriji

Uživanje večjih količin fermentirane hrane, kot so kislo zelje, kefir, jogurt, kičmi, kombuša, ki so dober izvor probiotičnih bakteriji, pozitivno vpliva na prebavo in preprečuje napihnjenost ter napetost.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 7 zdravih malic, ki pa so v resnici lahko zelo kalorične ali pa 10 presenetljivih učinkov kofeina na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)