Prazen račun, do plače pa še cel teden? Pet razlogov, zakaj ti denar prehitro polzi iz rok

Za to, da se vsak mesec denarnica prehitro izprazni, so največkrat krivi povsem banalni razlogi.

6.3.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Prazen račun, do plače pa še cel teden? Pet razlogov, zakaj ti denar prehitro polzi iz rok

Začel(a) bom bolj premišljeno ravnati z denarjem. Odločitev, ki jo je veliko lažje sprejeti kot uresničiti. Kajti čeprav sprva še nekako gre, se hitro ujamemo v iste zanke in stare vzorce, ki vodijo do prehitro prazne denarnice.

In dejstvo je, da denar največkrat odteka zaradi povsem nesmiselnih izdatkov, ki jih je zlahka zaobiti. Pet največjih krivcev za to, da na računu iz meseca v mesec ne ostane nič, predstavljamo spodaj.

Kupovanje predragih daril

Takšne in drugačne praznike in dosežke vam ljubihh ljudi se spodobi obeležiti z darilom. Pa morajo ta res izstopati po vrednosti in velikosti? Ne. Kajti dejstvo je, da pri obdarovanju najbolj osrečuje pozorno izbrano, morda celo doma izdelano darilce, ne bogat poklon.

Šteje pozornost in ne materialna vrednost. S to filozofijo boste za darila zapravili manj, sreča obdarovanca pa ne bo nič manjša.

Niste pozorni na majhne izdatke

Vsako jutro sendvič, kava za na pot, malenkosti, ki v trgovini ne stanejo niti en evro, čokoladica, kupljena na bencinski črpalki.

Zaradi majhnih zneskov, ki jih odštejete mimogrede, se ne zavedate, da bi ti, če bi jih sešteli, pričarali kar visoko številko, ki znatno obremeni vaš proračun.

Oblačil, ki vam ne odgovarjajo, ne vračate

Mnogi kljub odprtju trgovin oblačila še vedno raje naročajo po spletu. Tudi zato, ker v večini trgovin pomerjanje ni mogoče. In zgodi se, da hlače, majica ali čevlji ne ustrezajo telesnim meram.

 

Rešitev je seveda v vračilu izdelkov, a pri tem se neredko ustavi: nimate časa, da bi kupljeno vrnili po pošti, ne vzamete si nekaj minut da bi jih vrnili v trgovino. Kar je dvojna škoda: oblačila vam ležijo v omari, vaša denarnica pa je povsem po nepotrebnem tanjša.

Vse plačujete s kartico

Kartice so priročne in veliko lažje je plačevati z njimi kot z gotovino. A prav tako med plačevanjem s karticami zapravite več, saj nimate občutka, da iz rok dajete denar.

Nasvet, ki vam bo pomagal pri varčevanju se glasi: pred nakupom dvignite toliko gotovine, kot je nameravate zapraviti, plačevanja s karticami pa se poslužujte le v izjemnih primerih.

Plačujete za storitve, ki jih ne uporabljate

Članarina v telovadnici, glasbene aplikacije, spletni tečaji za jezike, plačljivi filmski programi in še bi lahko naštevali storitve, za katere vsak mesec segate v žep, čeprav jih na koncu sploh ne uporabljate.

Če boste ohranili le tiste, ki ste jim zvesti, ne boste prav nič prikrajšani. Boste pa na koncu meseca na svojem računu imeli kar nekaj prihrankov. Zato naredite selekcijo in s seznama plačnikov črtajte vse, katerih uslug ne koristite.

Preberite še: Pet modrih načinov varčevanja energije (in znižanja stroškov)

Morda vas zanima tudi: Način zapravljanja pove o vas vse to ...


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)