Zakaj mesa ne bi smeli odtajati v mikrovalovki

Čeprav se zdi način uporaben, odmrzovanje mesa v mikrovalovki ni priporočljivo.

26.1.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj mesa ne bi smeli odtajati v mikrovalovki

Zamrznjeno meso je pred pripravo treba odtajati. O tem ni nobenega dvoma. Najboljši ter najlažji način se zdi uporaba mikrovalovke. Vse, kar je treba storiti, je zamrznjeno meso položiti vanjo, vključiti program za tajanje in počakati, da se meso pretvori v obliko, iz katere lahko pripravite jed.

Vendar mikrovalovka žal ni najboljša rešitev. Kajti kot opozarjajo kuharski mojstri, se meso na takšen način ne odtaja enakomerno. Zunanji deli se namreč začno kuhati in sušiti, notranjost pa potem, ko se naprava ustavi, ostane zamrznjena.

Zato svetujejo: če boste vendarle izbrali ta način, ga takoj, ko meso vzamete iz pečice, skuhajte ali specite, da se na preveč segretih delih ne bi začele množiti bakterije, ki lahko ogrozijo zdravje.

Pri tem upoštevajte še eno priporočilo: mesa ne tajajte v embalaži, kot so plastika, stiropor in podobni, saj lahko med segrevanjem teh kemikalije iz njih prehajajo v živilo.

Previdno tudi pri pogrevanju

Ko smo že pri segrevanju mesa v mikrovalovki, je na mestu še eno opozorilo: že pripravljenega prav tako ni priporočljivo pogrevati v njej. Zlasti to velja za piščančje meso.

 

Zaradi neenakomrnega segrevanja lahko bakterije na slabše pogretih delih preživijo in povzročijo zastrupitev. Veliko bolje je meso počasi in temeljito pogreti v ponvi in poskrbeti, da bo temperatura, ki ji mikrobi niso kos, dosegla vse njegove dele.

Kako najvarneje tajati meso?

Najboljši način je v hladilniku: zvečer ga vzemite iz skrinje in postavite vanj. Kajti tajanje pri sobni temperaturi ni priporočljivo. V tem primeru se namreč na površini in v notranjosti hitro začno množiti zdravju nevarne bakterije.

Kaj, če zvečer na ta korak pozabite?

Ostane vam tajanje v hladni vodi. Res postopek traja dlje, kot v mikrovalovki, a je zdravju prijaznejši, poleg tega bo tako odtajano meso boljšega okusa in mehkejše teksture.

Povzeto po portalu Miss7

Priporočamo tudi: Kolumna: Alergija me je pregnala iz lastnega stanovanja

Preberite še: Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje

Morda vas zanima tudi: Najbolj zdrave kokice iz mikrovalovke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)