22.5.2018 ob 5:33
Poglejte, česa v mikrovalovni pečici ne smete pogrevati.
Jajca v lupini
"Če pa nimam časa za kuhanje," se opravičujete medtem, ko dve jajci polagate v posodo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovki. A posledice bodo lahko vse prej, kot prijetne: para, ki med kuhanjem v jajcih nastaja, nima možnosti za pobeg iz lupine, ta zato lahko poči in povzroči pravo malo eksplozijo z vsemi pripadajočimi posledicami. Raje jih skuhajte po običajni poti.
Brokoli
Očitno se vaša priljubljena zelenjava v mikrovalovki ne počuti najbolje. Presenečeni ali ne, dejstvo je, da se med pripravo brokolija v njej uniči večina hranljivih snovi. Bolje bo zato, če ga boste na hitro skuhali na pari ali na kratko popražili.
Materino mleko
Vsaka mamica, ki svojega malčka doji, ima v zamrzovalniku zalogo mleka. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da ga ni primerno tajati v mikrovalovki, saj se v njej ne segreva enakomerno. Bolje ga bo odtajati pod tekočo vodo. Enako velja za segrevanje prilagojenega mleka, ki ga kupujete v trgovinah.
Vse, kar ste enkrat ali večkrat že pogreli v mikrovalovki
Dejstvo: hrano lahko pogrevate večkrat, a pri tem bodite pozorni, da jo segrejete na vsaj 70 stopinj Celzija. Vedite pa, da bo z vsakim naslednjim pogrevanjem manj okusna in drugačne teksture. Rešitev? Pogrejte samo toliko jedi, kot je nameravate pojesti, ostalo pustite za tedaj, ko boste znova lačni.
Sadje
Takole je z njim: sadje lahko pogrevate ali tajate v mikrovalovki, previdni bodite le, ko gre za cele sadeže. Kajti denimo breskve, grozdje, jabolka in drugi sadeži s podobnim olupkom lahko ob hitrem segrevanju počijo in v pečici bo nastala marmelada, ki bo pristala na stenah vaše naprave. Poskrbite za varnost in v olupek pred segrevanjem zarežite nekaj rezov.
Pekoče paprike
Zanimivo: med segrevanjem teh se posplošeno sprošča kapsaicin, kemična snov, ki jim zagotavlja značilen okus. Pekoče grlo in razdražene oči še ves dan? Ne hvala.
Zamrznjeno meso
Zvečer ste pozabili iz skrinje vzeti meso, gostje so že na poti in odlična rešitev se vam zdi tajanje osnovne sestavine kosila v mikrovalovki. Nad rezultatom ne boste navdušeni, saj se meso ne bo tajalo enakomerno in bo zunaj lahko kuhano, v notranjosti še trdo.
Še nekaj: če boste vendarle izkoristili ta pripomoček, ki vas lahko reši iz zadrege, meso toplotno obdelajte takoj, ko ga boste vzeli iz pečice. Ne čakajte predolgo, saj se na njem hitro namnožijo zdravju neprijazne bakterije.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar