Za vse brez vrta: 9 vrst zelenjave, ki odlično uspevajo na balkonu

Pomlad je čas za sajenje zelenjave, če nimate vrta, lahko nekatere vrste uspešno gojite tudi na balkonu.

30.4.2022 ob 6:11 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Za vse brez vrta: 9 vrst zelenjave, ki odlično uspevajo na balkonu

Imeti svoj vrt ali vsaj nekaj gredic, so za mnoge žal neuresničljive sanje, na srečo pa za gojenje nekatere zelenjave velikih površin sploh ne potrebujemo. Lahko jih namreč v koritih ali sadilnih lončkih gojimo kar na balkonu, pri čemer je treba upoštevati nekaj dejstev.

Tako posajena zelenjava potrebuje pogostejše in izdatnejše zalivanje, saj se zemlja v sadilnih posodah hitreje izsuši, kot zemlja na gredah. Zemlja v loncih in koritih, zlasti črnih, se na soncu močno segreje, zato ne bo odveč izolacija s slamo.

Za boljše opraševanje je treba med cvetenjem na balkon privabiti metulje, čmrlje, ose in čebele. To boste najlažje dosegli tako, da ob zelenjavo posadite cvetoče okrasne rastline.

In še za konec: najbolje je posaditi več vrst rastlin. Če katera ne bo uspela, druga mogoče bo. Sledeče lahko gojite kar na terasi ali balkonu.

Zelena solata

Zanjo so priporočljiva večja korita, da se bo v njih lahko lepo razrasla. Vanje lahko posejete semena ali posadite sadike, v vsakem primeru bo neprecenljivo, ko si boste za kosilo ali večerjo privoščili čisto svoj pridelek.

Začimbe

Bazilika, peteršilj, drobnjak, timijan, majaron … začimbe so izvrsten izbor za gojenje v koritih ali sadilnih lončkih. Če boste katero od njih pustili, da bo šla v cvet, boste privabili še opraševalce.

Špinača

Tako kot solato, tudi to posejte ali posadite v večje posode. Celo poletje boste tako imeli svojo špinačo, saj listki potem, ko jih porežete, vedno znova zrastejo.

Paradižnik

Za sajenje v posode je najboljši češnjevec. Dobili boste okusen in hkrati lep dodatek vsakemu balkonu.

Mini jajčevci

Ker običajni zavzamejo kar veliko prostora, so za vzgojo na balkonu priporočljivejše manjše vrste, najbolj tako imenovani mini jajčevec.

Ohrovt

Trpežen, hrustljav in izjemno zdrav. Ne samo, da je okusen in zelo uporaben, je tudi nezahteven. Vendar pozor: potrebuje veliko posodo, za eno rastlino mora ta vsebovati vsaj 11 litrov zemlje.

Pekoča paprika

Dobra novica za ljubitelje pekoče paprike: ta uspeva tudi na balkonu. In za ljubitelje sladke: nepekoči feferoni se bodo na vašem, posajeni v koritu ali loncu, odlično obnesli.

Kukamelon (cucamelon) ali mehiška kumara

Mali čudež, imenovan kukamelon ali mehiška kumara, sodi v družino kumar, ponaša pa se s svežim okusom, ki nekoliko spominja na limono ter je odličen za gojenje na manjših površinah.

Olga Rozhkova/Gettyimages

Blitva

Podobno kot špinača, tudi blitva uspeva v večjih posodah, z rezanjem njenih listkov in stebel se rastlina okrepi ter tvori pravi mali okusen in uporaben grmiček.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Trik za rešitev uvele solate (in druge zelenjave)

Morda vas zanima tudi: Zakaj bi vsi na dieti morali jesti bučke (in najboljši recept za bučke na žaru)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)