23.4.2022 ob 5:28 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Drobne rdeče redkvice so ene prvih pridelkov na spomladanskem vrtu. Po dolgi zimi, ko nam zaradi okrnjenega dostopa do sveže zelenjave in sadja velikokrat primanjkuje vitaminov, so vsekakor prijetna popestritev jedilnikov.
Kajti redkvice niso le okusne, so tudi zelo zdrave. Poglejte, zakaj ne bi smeli pozabiti nanje in še, kako iz njih pripraviti okusno, hrustljavo solato.
Znanstveno je dokazano, da redkvice zaradi vlaknin ter vitaminov, ki jih vsebujejo, uničujejo rakave celice. Leta 2008 so v časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry objavili rezultate raziskave, ki je izpostavila zlasti učinke sulforafana in indol-3-karbinola v redkvicah. Obe snovi močno nižata tveganje za nastanek raka.
Kot najučinkovitejše so se izkazale v preprečevanju raka na debelem črevesju, ledvicah, v želodcu in v ustni votlini.
Redčijo sluz, ki se ob okužbah ter vnetjih kopiči v dihalnih organih, zato so priporočljive za osebe, ki imajo zamašen nos, pogosta vnetja sinusov ter obolevajo za astmo in bronhitisom.
Redkvice stimulirajo delovanje jeter in čistijo kri. Vlakna iz njih spodbujajo izločanje prebavnih sokov in uravnavajo praznjenje črevesja, ter tako med drugim doprinesejo k detoksikaciji. Zlasti so priporočljive za osebe, ki jih velikokrat muči zaprtje.
Redkvice vsebujejo visok delež vode in telesu dovajajo le malo energije, zato so idealne za vse, ki bi se radi znebili kakšnega odvečnega kilograma.
So prva pomoč pri pikih žuželk, zlasti čebel, sršenov in os. Njihove rezine, položene na mesto uboda, zmanjšujejo bolečino in zatekanje.
Ko bodo redkvice zrasle na vrtu, jih nabirajte sproti. Dokler jih je treba še kupovati, izbirajte čvrste in lepo rdeče. Čvrstost je znak svežine.
V hladilniku jih lahko pustite od pet do osem dni, pomembno je, da odstranite zeleni del, ki sicer iz čebulice črpa hranljive snovi.
Sestavine:
Priprava:
Povzeto po portalu Miss Zdrava (24sata.hr)
Preberite še: Kako zelo zdravi so šparglji in zakaj povzročajo značilen vonj urina
Morda vas zanima tudi: Jajca in prva pomladna zelenjava: Trije odlični recepti za jajčne jedi
oddajte komentar