Z Mojco Žove o starodavnem načinu preganjanja negativnosti, ki je spet v modi

Lastnica spletne trgovine Yoursoultime Mojca Žove nam je razkrila, kaj sploh so kadila in kako jih uporabljati.

28.2.2021 ob 5:50 | Foto: osebni arhiv Mojca Žove

Slika avtorja - Pia Pangos Piše:

Pia Pangos

pia.pangos@delo.si

Z Mojco Žove o starodavnem načinu preganjanja negativnosti, ki je spet v modi

Leto, ki je za nami, nas je postavilo pred številne preizkušnje in zdi se, da je skrb za zdravje in dobro počutje postala ena izmed prioritet vsakega posameznika. Obstaja veliko tehnik in metod, ki nas učijo, kako se sprostiti, se osvoboditi negativne energije, napetosti, se umiriti in stopiti v stik s samim s seboj. Na tržišču se pojavlja tudi vse več produktov, ki nam obljubljajo boljše počutje, a Mojca Žove prisega na naravna kadila, ki so pri nekaterih starodavnih ljudstvih v uporabi več stoletij, ponekod celo tisočletij.

Mojca je samostojna podjetnica, ki je svojo poslovno pot začela v oglaševanju in je lastnica butične agencije Super Spicy Media s strankami iz Amerike, ob vsem tem pa se že ves čas podjetniškega udejstvovanja ljubiteljsko ukvarja z meditacijo ter uporabo naravnih kadil in kristalov. Ima tudi spletno trgovino yoursoultime, kjer je mogoče ta kadila in kristale tudi kupiti.

Kdaj ste se prvič vi srečali s kadili in katero kadilo je vaše najljubše?

S kadili sem se prvič srečala nekaj let nazaj, ko sem na Instagramu zasledila objavo umetnice iz Španije, ki jo spremljam že dolgo časa. Na kratkem videu, ki ga je objavila, sem videla, da ima na svoji mizi skledico in v njej palčko lesa, iz katere se čudovito kadi. Takrat sem jo povprašala po tem lesu. Prijazno mi je razložila, da gre za Palo Santo, ki ga ona uporablja za povečevanje kreativnosti in pomirjanje. Tu se je začela moja pot. Zapadla sem v raziskovanje Palo Santa, to pa mi je odprlo cel svet naravnih kadil in ni minilo veliko časa, ko sem naročila svoja prva kadila.

Za najljubše kadilo se težko odločim, saj ima vsako kadilo ima svoj namen. Jaz kadilo, ki ga želim tisti dan uporabiti, izberem glede na svoje potrebe. Če želim povečati svojo kreativnost, bom uporabila Palo Santo. Ko imam občutek, da me že nekaj dni zaporedoma spremlja negativna energija, se bom zatekla k belemu žajblju. Če iščem pomiritev, bom uporabila meto. Brez dvoma pa največkrat še vedno posežem po lesu Palo Santo. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Your Soul Time (@yoursoultime.si)


Opažam, da so kadila vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji. Kako bi jih opisali nekomu, ki se z njimi še ni srečal?

Naravna kadila so začela postajati vedno bolj priljubljena zdaj, v času korone, ko smo vsi zaprti med štirimi stenami in so slabe novice in z njimi povezan stres postale del našega življenja.

Uporaba kristalov in kadil je čudovita, ker ni pravilne oziroma napačne uporabe.

So pa naravna kadila med drugimi ljudstvi po tem svetu v uporabi že več stoletij oziroma ponekod tudi tisočletij. Ameriški staroselci naravna kadila že več generacij uporabljajo za odganjanje negativne energije in zaščito pred negativno energijo. Inki so Palo Santo uporabljali za energetsko čiščenje, sproščanje in priklic dobre energije. Večina kadil, ki jih v naši spletni trgovini trenutno prodajamo, so popolnoma naravna. Gre zgolj za zvitke posušenih rastlin oziroma lesa, ki jih prižgemo nad ognjem in uživamo v njihovih dišavah ter energetskih lastnostih.

Kakšnen je njihov namen uporabe?

Svet kadil mi je všeč, ker kliče po tem, da si vzamemo čas zase, za svoje misli, za svojo dušo. Bi rekla, da je to najpomembnejši namen uporabe. V tem kaotičnem svetu, ko tečemo iz enega konca na drugega in smo ves čas v pogonu, včasih kar pozabimo nase. Ritual uporabe kadil nam da to možnost, nam odišavi prostore, hkrati pa pomaga pri energetskem čiščenju prostorov.

Kot že omenjeno zgoraj, pa ima vsako kadilo svoj namen. Palo Santo prikliče pozitivno energijo, beli žajbelj odžene negativno energijo iz naše okolice, zvitek iz evkaliptusa dvigne nivo naše življenjske energije, sladka trava nas pomiri. 

S kadili torej ne samo da odišavimo prostor in se ob njih sprostimo, imajo tudi močne energetske lastnosti, ki jih lahko z redno uporabo kadil dobro koristimo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Your Soul Time (@yoursoultime.si)


Obstajajo kakšna posebna pravila pri uporabi kadil? Jih je mogoče uporabljati na napačen način? Moramo biti na kaj še posebej pozorni, ko prižgemo kadilo?

Sama sem sicer pristaš tega, da vsak najde svoj način in svoj ritual uporabe kadil, ki mu najbolj ustreza. Vsekakor pa lahko sledimo starodavnim priporočilom glede uporabe kadil. Priporočljivo je, da naravna kadila prižgemo z vžigalico ali nad svečo. Če jih prižigamo z vžigalnikom v proces vnesemo neprijetne vonjave zaradi plinov.

Ko se kadilo enkrat vname, pustimo, da nekaj časa gori. V primeru, da v nekaj trenutkih ne ugasne samo, z njim pomahamo po zraku in ga 'ročno' ugasnemo na tak način. Vsekakor pa ni priporočljivo, da kadilo upihnemo. Starodavna ljudstva so verjela, da na tak način ven spuščamo svojo dušo, zato se tudi sama temu izogibam. 

S kadilom se nato sprehodimo po prostorih in v ta prijeten dim ovijemo vso našo okolico. S tem jo bomo energetsko očistili. Po tem ritualu lahko kadilo položimo v ognjevarno posodico, kjer se bo po nekaj trenutkih ugasnilo samo. Vsa naravna kadila namreč ne pogorijo do konca in so primerna za večkratno uporabo. Kadila imajo precej močan vonj in nekateri potrebujejo nekaj časa, da se ga privadijo. Katero kadilo bi priporočili tistim, ki se prvič srečujejo z njimi?

Univerzalno kadilo, ki je všeč prav vsakemu, je Palo Santo. Nisem še srečala človeka, ki mu ta omamen in magičen vonj Palo Santa ne bi bil všeč. Beli žajbelj ima res močen vonj, na katerega se je potrebno privaditi. Vsekakor pa ne gre zanemariti njegovih energetskih lastnosti, zaradi katerih ga ljudje radi kupujejo. Dobro kadilo za začetek je tudi rožmarin ali pa bor, ki res čudovito dišita.

Kako pa se kadila dopolnjujejo s kristali?

Tako kot kadila, imajo tudi kristali svoj namen. Ljudje, ki v svoji praksi sproščanja radi uporabljajo kadila, so tudi navdušenci nad kristali. Jaz vsak dan meditiram. Med meditacijo uporabljam oboje — tako kadila, kot tudi kristale. Kristale in kadila pa izbiram glede na počutje. 

Kristali verjetno niso samo lep dodatek imajo tudi posebno vlogo, kajne?

Res je. Četudi veliko ljudi kristale kupuje zgolj zaradi njihovega izgleda (s tem ni nič narobe), ima vsak kristal svojo vlogo, svoj namen. Quartz je poznan kot 'Master Healer', regulira našo življenjsko energijo glede na potrebe. Viša tudi nivo naše koncentracije in pomaga pri težkih odločitvah. Turmalin je izjemno močan kamen zaščite, ki ščiti pred napadi negativne energije. Povečuje tudi našo moč, ko se spopadamo s težkimi situacijami. Ametist pa človeka, ki ga uporablja, drži, pomirja. Odličen je tudi za ljudi, ki se borijo z nespečnostjo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Your Soul Time (@yoursoultime.si)


Na kakšen način se uporablja kristale, da res pomagajo in da pridejo do izraza vse njihove metafizične lastnosti?

Uporaba kristalov in kadil je čudovita, ker ni pravilne oziroma napačne uporabe. Vsak najde nek svoj način. Lahko pa vseeno, če želimo, sledimo nekim uveljavljenim smernicam. 

Pri kristalih velja to pravilo, da jih moramo pred uporabo 'sprogramirati' in jim nastaviti namen. Če bom kristal uporabljala med meditacijo, ga najprej izberem glede na namen. Če na primer potrebujem pomoč pri težki odločitvi, bom izbrala Quartz. Zadržala ga bom v rokah in pomislila kaj si želim, kaj želim rešiti, pri čem potrebujem pomoč. Nato bom kristal med meditacijo držala v svojih rokah, čutila njegovo moč in dovolila, da mi pomaga. 

Preberite še: Maruša razkriva skrivnosti ročnega ustvarjanja, ki je obnorelo tudi Slovenke

Morda vas zanima tudi: Kristaloterapija: Povezani so z nami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)