Ustvarjamo z otroki: Čarobne snežne krogle

Z bleščicami, glicerinom in prazničnimi figuricami lahko v kozarec za vlaganje ujamemo zimsko pravljico.

28.11.2021 ob 7:15 | Foto: GettyImages | Avtor: T. P.

Ustvarjamo z otroki: Čarobne snežne krogle

Prihaja najbolj čarobni čas v letu, ko vse zažari v lučkah in pisanih okraskih ter v zraku lebdi vonj sveže pečenih piškotov. Na vsakem koraku nas bodo spremljali božični napevi, in ko bodo z neba začele padati še snežinke, bo božična idila popolna. Prav to čarovnijo prihajajočega prazničnega časa lahko ujamemo v kroglo in si jo vselej, ko jo obrnemo na glavo ali le zatresemo, spet prikličemo pred oči.

En sam tresljaj snežne krogle je dovolj, da se ujete bleščice začno v snežni krogli vrtinčiti kot padajoče snežinke, od nas in naše domišljije pa je odvisno, na kakšno praznično kuliso bodo padle. Morda bomo v krogli ustvarili magični, nekoliko pobeljeni gozd, se mogoče odločili za bolj klasičnega snežaka ali novoletno drevesce, bolj sodobni božič pa pričarali v tropskem okolju. Ali pa v kroglo ujeli kar družinski portret, kar je lahko izjemno in nadvse osebno darilo.

Potrebujemo zgolj steklen kozarec z navojem, glicerin, bleščice, lepilo in drobne predmete, ki bodo povedali našo praznično zgodbo.

Verjetno ni otroka, ki ne bi kot hipnotiziran gledal snežne kroge. Ta očaranost bo še za par odtenkov večja, če jo bodo izdelali sami. Izdela jo lahko prav vsak, tudi tisti, ki ni najbolj vešč ustvarjanja z rokami, saj je postopek nadvse preprost. Dodaten plus je, da ne potrebujemo kupa pripomočkov, večino boste namreč našli kar doma. Le glicerin, zaradi katerega bodo bleščice lepše lebdele in nežnejše padale na dno krogle, bomo verjetno morali kupiti.

A začnimo na začetku. Po kuhinji ali shrambi pobrskajte za steklenimi kozarci za vlaganje, pomembni nista ne oblika ne velikost, čeprav so hvaležnejši nekoliko manjši (morda do pol litra prostornine) in s širšim pokrovčkom. Dobro ga umijmo in posušimo, nato pa sledi že prva odločitev. Odločimo se namreč lahko za nekoliko bolj praznični pokrovček, ki v primeru snežne krogle postane podstavek. Lahko ga zgolj pobarvamo, morda slovesno z zlato ali srebrno barvo ali v katerem drugem novoletnem odtenku, kot sta rdeča in zelena. Kdor pa si želi še dodaten učinek, naj se odloči za barvo z bleščicami. Ne pozabite, pobarvan in suh pokrovček za dobro mero še prelakirajte.

V drugem koraku ustvarjamo svojo zimsko pravljico. Zamislite si, kaj si želite v snežni krogli gledati, in te figurice ter pripomočke pripravite. Uporabite lahko lego figurice, morda imate mini figurico Božička ali novoletnega drevesca. V slednje lahko spremenite tudi košček pravega umetnega božičnega drevesa, na katero nalepite nekaj pisanih perlic. Bolj spretni se lahko poigrate s fimo maso in iz nje oblikujete poljubno figuro, morda snežaka.

Če vas domišljija ponese v trope, na dno pokrovčka morda nalepite figurico flaminga in nekaj drobnih novoletnih okraskov, tistih najmanjših, ali mini darilo. Skratka, omejuje vas skoraj le velikost kozarca – figurica namreč ne sme biti večja od tega. Izbrano figurico (ali figurice) s sekundnim lepilom prilepite na notranjo stran pokrovčka, uporabite lahko tudi pištolo za lepljenje.

Če ste se odločili ob kakšnem prikupnem novoletnem okrasku v svojo snežno kroglo dodati družinsko fotografijo – najlaže je, da jo pritrdite ob steno kozarca –, jo najprej laminirajte v fotokopirnici, sicer bo v vodi v kozarcu razpadla.

Tako. Zimsko pravljico smo nalepili na pokrovček. Zdaj pa kozarec le še skoraj do vrha napolnite z vodo, ki ji primešate nekaj žlic glicerina. V to vsujte nekaj ščepcev bleščic, belih, zlatih ali srebrnih, ki najlepše ujamejo zimski čar, lahko pa ste udarnejši, drznejši in bolj moderni v izbiri ter se odločite za roza, vijolične ali morda oranžne. Tako napolnjen kozarec le še trdno zaprite s pokrovčkom, na katerega sta prej prilepili izbrane dodatke. In obrnite na glavo! Vaša snežna krogla z zimsko pravljico je narejena.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)