Praznično okraševanje: Zakaj bi morali prav letos z njim pohiteti

Tisti, ki svoje domove v novoletne barve in motive odenejo že v začetku decembra, so bolj srečni in zadovoljni od onih, ki čakajo na zadnji trenutek.

27.11.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Praznično okraševanje: Zakaj bi morali prav letos z njim pohiteti

Dejstvo je, da bi ljudi na grobo lahko razdelili v dve skupini: tiste, ki svoje domove z božično-novoletnimi okraski obdajo že konec novembra ali najkasneje v začetku decembra in one, ki z njimi čakajo do zadnjega, pa še tedaj bi se jim najraje odpovedali.

Znanost ima sedaj odgovor na vprašanje, kdo od njih je srečnejši in kdo zna bolj uživati življenje. Da, uganili ste, to so osebe, ki komaj čakajo, da svoje bivališče odenejo v praznične lučke ter prav takšne barve in to storijo že zelo zgodaj.

Vračanje v preteklost in uživanje v sedanjosti

Psihoanalitik Steve McKeown je takole pojasnil ta fenomen: "Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj si nekdo želi dom okrasiti čim prej, najpogosteje pa je to povezano z nostalgijo in prijetnimi spomini, ki so se skozi leta nabrali v povezavi z božičem ter novim letom," meni strokovnjak in dodaja:

"V svetu, polnem stresa in tesnobe, ljudje ob pogledu na živahne barve in božične motive radi prebujajo veselje, ki je med drugim povezano z lepimi spomini in srečnimi otroškimi dnevi. Okraski preprosto prinesejo možnosti za podoživljanje teh časov. Zgodnje okraševanje ne samo, da prebudi lepe spomine, prav tako zagotavlja daljše uživanje v njih, s tem pa dlje trajajočo srečo in navdušenje."

 

Za boljše medsosedske odnose

A ne le na ponotranjene občutke, zgodnje okraševanje vpliva tudi na trenutne odnose z drugimi. V časopisu Journal of Environmental Psychology opravljena študija univerz Utah in Temple je denimo odkrila, da ljudje okraševanje doma dojemajo kot način prijazne komunikacije s sosedi.

Skratka, božično okrasje toplino ter prijateljstvo vnaša tudi v aktualne odnose.

Kaj torej še čakate! V današnjem času in sodobnem dogajanju nedvomno vsaka malenkost za dvig razpoloženja in za izboljšanje odnosov med ljudmi pride prav. En od načinov, kako zagotoviti oboje je ta, da na plano prinesete božične okraske in, čeprav se res zdi še zgodaj, z njimi polepšate dom.

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: Kako izbrati pravo božično drevesce za vaš stil življenja

Morda vas zanima tudi: 4 nasvetov za popolno praznično drevo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)