V novo leto z rdečimi spodnjicami in druge vraže, ki jih morate poznati

Vsak čas se bomo poslovili od zloglasnega leta 2020 in vsi že komaj čakajo, da obrnejo nov list. Pri tem velja upoštevati nekatere ljudske nasvete, ki veljajo za novo leto.

31.12.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. K.

V novo leto z rdečimi spodnjicami in druge vraže, ki jih morate poznati

Velikih praznovanj letos sicer ne bo, še vedno pa se lahko poveselite v krogu vaših najbližjih in s tem narediti silvestrski večer vsaj malo prazničen. Kaj pripraviti za silvestrsko večerjo in kaj obleči pa je po mnenju tistih najbolj vraževernih, še kako pomembno.  

Poskrbite, da bodo računi poravnani in trebušček poln

Zelo zanimiva so verovanja, ki jih je zaznati v ljudskih rekih, povezanih s prvim dnem v novem letu: Ako imaš na novo leto dolg, ne znebiš se ga vse leto; Vse leto boš delal to, kar si delal na novo leto; Kdor je na novega leta dan lačen, potem je lačen vse tisto leto. Ob tem pa velja še ena vraža. Na novoletni pojedini se izogibajte perutnine, saj naj bi z njo sreča odletela. Če mora biti na mizi meso, potem naj bo to svinjina, saj prašič namreč rine naprej, kura pa praska nazaj.

Perutnina naj bi odnašala srečo. Foto: Gettyimages

Po dobri novoletni zabavi pa si le privoščite okrepčilen spanec, saj velja tudi tale: Kdor vstane zgodaj na novega leta dan, bo zgodaj vstajal vse leto. Kdor pa vstane pozno, bo vstajal pozno vse leto. Predvsem pa si skušajte pričarati vesel in sproščen večer, saj naj bi s tem priklicali energijo za celo leto. Kdor je na silvestrovo srečen, bo srečen tudi celo leto.

Kdor je na silvestrovo srečen, bo srečen tudi celo leto.

Rdeče spodnjice za srečo?

Kakšne barve mora biti spodnje perilo? Za Špance je značilno, da na dan starega leta nosijo rdeče spodnje perilo, kar naj bi jim prineslo srečo v novem letu. Ta navada je značilna tudi za nekatere druge države, med drugim za Venezuelo, predvsem pa jo povezujejo z ljubeznijo, ki naj bi jo, če bomo nosili rdeče spodnje perilo, našli v novem letu. Tudi rumeno spodnje perilo ima svoj pomen, prineslo pa naj bi predvsem srečo in veselje v novem letu.

Da bi ženska voščila prva? Nikar!

Zelo razširjena vraža (še posebej med moškimi) pravi, da prva na novo leto nikakor ne sme voščiti ženska, saj bi to namreč prineslo veliko nesrečo. Prav tako obstaja vraža, ki pravi, da si morata partnerja prva zaželeti srečo v novem letu, saj se drugače njuna zveza lahko zamaje. Vraže se držijo tudi čiščenja. Pometanje na novo leto naj bi sprostilo neznane moči. Kot piše Niko Kuret v knjigi Praznično leto Slovencev, pa mora dekle na novo leto pomesti sobo trikrat in odnesti smeti na vrt ter jih tam raztrositi, da bo v novem letu sadje bolje obrodilo. 

Preberite še: Zveze, ki jih je v letu 2020 pokopala korona

Mora vas zanima tudi: Astrologinja Mihaela razkriva, kdaj lahko pričakujemo vrh največjih zdravstvenih pa tudi družbenih težav


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)