Recept: Slastni burger in krompirček (pripravljeno doma, a pristno kot z ulice)

Piko na i pristnim doživetjem na poteh in stranpoteh doma in na tujem gotovo da okušanje lokalnih specialitet.

18.3.2023 ob 9:36 | Foto: Ulična Hrana | Avtor: Ulična Hrana

Recept: Slastni burger in krompirček (pripravljeno doma, a pristno kot z ulice)

Mnogi popotniki se ne morejo upreti pokušanju jedi kar pri uličnih stojnicah in kioskih. Bi želeli doma pripraviti prigrizke, ki bi bili tako dobri kot tisti na ulici?

Preizkusite ta dva recepta iz knjige Ulična hrana, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

HAMBURGERJI: TAKO DOBRI KOT ORIGINAL

Potrebujemo (za štiri):

  • 500 g puste mlete govedine
  • sol in poper
  • 4 liste ledenke
  • 2 paradižnika
  • 2 blagi čebuli
  • 2 sladko-kisli kumarici
  • 4 velike bombete
  • 3 žlice paradižnikovega kečapa
  • 2 žlici majoneze

Priprava:

Mleto meso previdno premešamo, razdelimo na 4 porcije in oblikujemo mesne ploščke. Položimo jih na papir za peko in za približno 30 minut postavimo v zamrzovalnik, da rahlo zamrznejo, saj tako med peko ne razpadejo.

Pečico preklopimo na žar in segrejemo. Liste solate operemo, otresemo in narežemo na tanke trakove. Paradižnik operemo in narežemo na rezine. Pecelj odstranimo. Čebulo olupimo in naribamo na tanke kolobarje. Kumarici narežemo na tanke rezine. Bombete prerežemo. Pripravimo še kečap in majonezo.

Rešetko za žar segrejemo in rahlo naoljimo. Bombete opečemo na robu rešetke. Rahlo zamrznjeno meso premažemo z oljem in pečemo pri visoki temperaturi na sredini rešetke 2 do 3 minute na vsaki strani.

Spodnjo polovico bombete obložimo z narezano solato in nanjo položimo meso. Dodamo paradižnik, kumarico, čebulo, kečap in majonezo ter pokrijemo z zgornjo polovico bombete.

Namig: S stiskalnikom za burgerje dobimo lepe, enako velike in debele mesne ploščke. Porcijo mletega mesa damo v spodnji del stiskalnika in močno stisnemo. Burgerje predenemo na papir za peko.

KROMPIRJEVI KRHLJI IZ PEČICE

Potrebujemo (za štiri):

  • 1 kg krompirja, ki se ne razkuha
  • 60 ml sončničnega olja
  • žličko morske soli
  • pol žličke mlete sladke paprike
  • kajenski poper (po želji)

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Krompir operemo pod tekočo mrzlo vodo, dobro očistimo in obrišemo.

Krompir glede na velikost narežemo na četrtine ali šestine, stresemo v skledo, prilijemo olje in premešamo. Sol in mleto papriko zmešamo in polovico potresemo po krompirju. Po želji začinimo še s kajenskim poprom.

Pekač obložimo s papirjem za peko. Krompir enakomerno razporedimo po pekaču. V sredini vroče pečice pečemo približno 30 minut, da so krhlji hrustljavi in zlato rjavi. Vmes jih dvakrat obrnemo. Pečene po želji še dodatno začinimo s soljo in mleto papriko.

Namig: Nekaj korenčkov, rdeče pese in/ali sladkih krompirjev olupimo, narežemo na približno enako velike kose kot krompir in spečemo skupaj z njim. Pa je pripravljeno!

Preberite še: Ana Žontar Kristanc: 3 recepti za sobotna druženja s prijatelji

Morda vas zanima tudi: Sašo Mali, frizerski mojster: Vsakršno britje vsakokrat zavrnem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)